Belföld | családi pótlék család alaptörvény
2013. március 20. 15:16

Emelt szintű kapkodás

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az alaptörvény-módosítás szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Értelmezése szerint így az élettársak akkor sem alkotnak egy családot, ha közös gyermekük van. Ez azért is lényeges - folytatta -, mert a jelenlegi szabályok szerint azok, akik egyedülállóként nevelik a gyermeküket, emelt összegű családi pótlékra jogosultak.

A szocialista politikus kifejtette: az alkotmánymódosítás ellentétes a családok támogatásáról szóló törvénnyel, ugyanis míg előbbi szerint az is családban élőnek számít, aki nem vált el, de külön él házastársától, addig az utóbbi egyedülállónak minősíti őket. Az élettársak esetében viszont fordított a helyzet: az alkotmány nem tekinti őket családnak, a családtámogatási törvény szerint viszont nem minősülnek egyedülállónak - fűzte hozzá Korózs Lajos, "őrületnek" nevezve a változtatást, amely szerinte értelmezési problémák sorát veti fel.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény szövege szerint nem számít családi kapcsolatnak, ha egy nagyszülő neveli az unokáját, hiszen az kizárólag a házasságkötést és a szülő-gyermek viszonyt nevesíti a család alapjaként.