Ennél szörnyűbb dolog nem történhet a magyar országgyűlésben

Selmeczi Gabriella azt üzente az éhező gyerekeknek, hogy egyenek rezsicsökkentést – ezekkel a szavakkal bírálta Korózs Lajos a népjóléti bizottság elnökét keddi, napirend előtti felszólalásában.

A bizottság hétfői ülésén ugyanis a kormánypárti többség leszavazta a gyermekéhezés felszámolására irányuló javaslatot, a nemzeti minimumot, a minimálnyugdíj megemelését is elutasították. Mindez akkor történik, amikor a „nemzet kazánházát” építik Felcsúton: ennél szörnyűbb dolog nem történhet a magyar országgyűlésben – mondta Korózs Lajos.

A szocialista képviselő felszólalásában megemlékezett a szociális munka nemzetközi napjáról is. Kijelentette, hogy soha nem látott szükség van a szociális területen dolgozók munkájára. Mint mondta, közel nyolcvanezer emberről van szó, akik egy része már elhagyta az országot vagy a pályát.

Korózs Lajos az Magyar Tudományos Akadémia kutatásaira hivatkozva kijelentette, hogy Magyarországon elszomorító kép rajzolódik ki: a társadalom 38 százaléka deprivációban él, azaz alapvető dolgokban szükséget szenved, 21 százalékot pedig súlyos depriváció sújt. A társadalom 75 százaléka nem tud egy váratlan kiadást finanszírozni, 67 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy hétre elmenjen nyaralni, és minden negyedik háztartásban nem megfelelő a fűtés. Ez azt jelenti, hogy fél millió család nem tudja megfelelően fűteni az otthonát. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a XXI. század derekán 250 ezer magyar háztartásban nincs mosógép, és a társadalom negyede nem tud megfelelően étkezni.

A képviselő a Habitat for Humanity felmérésének adatait is ismertette. Eszerint hazánkban ma másfél millió ember él lakhatási szegénységben, harminc ezren hajléktalanok, 555 ezer háztartásban beázik a tető és vizes a lakás. 800 ezer háztartás energiaszegénységben él: a nagycsaládosok 31 százaléka, a gyermeküket egyedül nevelő szülők háztartásának pedig 36 százaléka energiaszegénynek minősül.

Korózs Lajos döbbenetesnek nevezte, hogy ilyen helyzetben az önkormányzatok csupán a birtokukban lévő lakások felét adják ki szociális bérlakásként - ez az összes lakásállománynak mindössze másfél százaléka. E mutató alapján Magyarország az Európai Unióban az utolsó helyen kullog. A politikus megjegyezte, hogy ugyanakkor a tavalyi évben 126500 lakást adtak el lakásprivatizáció útján az önkormányzatok.

Kapcsolódó párttagok