Eredményes és sikeres az MSZP aláírásgyűjtése

Az MSZP választmányi elnöke szerint ugyanaz a helyzet a szocialisták által támogatott két népszavazás és a kormány kvótareferendumának ügyében: mindkettő kiírásáról az Országgyűlésnek kell döntenie, ezért a frakció hétfőn benyújtja az erről szóló határozati javaslatát a parlamentnek.
Botka László a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón eredményesnek és sikeresnek nevezte a két népszavazási kezdeményezést, hiszen egy hónap alatt összegyűlt 100-100 ezer aláírás az állami földek eladásának tilalmáról és az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezéshez. Szerinte ezért a parlamentnek napirendre kell tűznie ezt az ügyet. A logika azt diktálja, hogy egy napon és egy lapon kell lennie a három kérdésnek, és ne tartsanak két népszavazást néhány hónap eltéréssel. A választmányi elnök felhívta a figyelmet arra, hogy egy népszavazás több mint hatmilliárd forintba kerül. Az MSZP bízik abban, hogy a Fidesz nem fog politikai presztízsből ennyi közpénzt kidobni az ablakon.
Tóbiás József arról beszélt, hogy az elmúlt években 400 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ezért az ágazat helyzete tarthatatlanná vált. Az elnök- frakcióvezető szerint a jövő évi költségvetés jelenti az utolsó kegyelemdöfést az egészségügynek, és milliók nem jutnak majd hozzá az alapellátáshoz. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetése azt jelenti, hogy eltüntetik a magyar állampolgárok által befizetett járulékot. A Fidesz ezzel egyértelmű lépést tesz a fizetős egészségügy felé - tette hozzá a pártelnök.
A választmány azt kérte a frakciótól, hogy a költségvetés parlamenti vitájában követeljenek több pénzt az egészségügyi alapellátásra, a kórházak adósságának rendezésére, az ott dolgozók fizetésemelésére, és új, korszerű eszközök beszerzésére. Miközben a kormány a kvótareferendum ügyében félelemkampányt folytat, az egészségügyben valódi félelem uralkodik - közölte Tóbiás József. Az egészségügyi dolgozók lehetetlen körülmények között dolgoznak, míg azok, akik egészségesek, attól félnek, hogy megbetegszenek, mert nincs az a családi megtakarítás, amiből ki lehetne fizetni a gyógyulásukat. A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai nagy tételben vásároltak fel olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták. A kötetek szerzői között maga az MNB elnöke is szerepel. Tóbiás József azt mondta, úgy látszik, Matolcsy György jegybankelnök könyvét csak Matolcsy György olvassa, majd hozzátette: az is látszik ebből, hogy a szerzői jogdíj is az MNB elnökének vagyonát gyarapítja. "Matolcsy György bankelnökként rabolja ki a bankot, hozzá képest a viszkis csak zöldfülű pályakezdő lehet" - fogalmazott.
Amikor a szövetségi politikáról kérdezték a pártelnököt, Tóbiás József azt hangsúlyozta, hogy ez esetben nem csak az ellenzéki pártokra kell gondolni. Az elmúlt két évben az időközi választások azt igazolták, hogy egy jelölt kiválasztásának nem pártok közötti alkunak kell lennie, hanem az esélyes embert kell elindítani az adott választókerületben.

Kapcsolódó párttagok