Belföld | menekültek bevándorlás
2015. június 23. 11:09

Erősítsék meg az idegenrendészeti szerveket!

Harangozó Tamás a magyar-szerb határra tervezett kerítés kapcsán beszélt az MSZP eltérő megoldási javaslatairól. A kerítést a kormánypártok „nünükéjének” nevezte, helyette az idei költségvetés módosításával az idegenrendészeti, menekültügyi és határrendészeti szervek megerősítését javasolta. Elmondta, kezdeményezték a büntető törvénykönyv módosítását is, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészeket, akik szerinte börtönben fognak rohadni.

Azon véleményének is hangot adott, hogy az elmúlt hónapokban a kormány közel 60 ezer embert eresztett rá a nyugati szomszédokra.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára visszautasította és nem a parlamentben illőnek nevezte az ellenzéki képviselő két kifejezését: azt, hogy ráeresztettek embereket az EU-ra, illetve hogy börtönben fognak rohadni a menekültek.

Mint mondta, a jelenlegi szabályok miatt nem lehet őrizetbe venni a menekültként ideérkezőket, és azért nem tudják kiutasítani őket, mert eltűnnek a befogadóállomásokról. Hozzátette: a biztonsági határzár nem egyedi. Kitért arra, hogy hétfőn több mint hatszáz embert fogtak el a határon, és egyikük sem jelentkezett menekültként.

Harangozó Tamás személyes érintettség miatt felszólalva azt kérte az államtitkár ne forgassa ki a szavait, ő az embercsempészekre mondta, hogy börtönben fognak rohadni.

Az elnöklő Latorcai János arra a kérte a képviselőt, hogy legközelebb más kifejezést használjon.