Belföld | szakszervezet szolgálati nyugdíj
2011. június 06. 18:56

Értelmét veszítheti a tárgyalás

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő hétfőn a Parlamentben újságíróknak azt mondta: a kabinet eddig sem tárgyalt, hanem diktátumokat adott a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek, ha azonban a Ház jóváhagyja a fideszes alkotmánymódosító javaslatot, a tárgyalás végképp értelmét veszti.

A szocialista politikus pártja szolidaritásáról biztosította a rendvédelmi szakszervezeteket, amelyek június 16-án békés demonstrációt tartanak alkotmányos jogaik védelmében. Hozzátette: egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket, hogy közösen fogalmazzák meg azokat az alapelveket, amelyeket ebben az ügyben követendőnek tartanak, és amelyeket az MSZP később, akár kormányon is képviselhet. Ilyennek nevezte a visszamenőleges hatály tilalmát és a szolgálati nyugdíj rendszerének fenntartását, amelynek részleteiről azonban lehetségesnek tartják a tárgyalást.

Harangozó Tamás azt is mondta: a fideszes alkotmánymódosító javaslatról azért kértek név szerinti szavazást, hogy az érdekképviseleteknek és mindenki másnak is világos legyen, személy szerint kik felelősek a kialakuló helyzetért. Mint mondta, így jártak el a semmisségi törvény elfogadásakor, amikor a kormánytöbbség "erkölcsi értelemben alázta meg a rendvédelmi állományt", és így tesznek most is, amikor "anyagilag alázza meg őket".