Érzéketlen oktatási kormányzat

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt szakpolitikusa a felsőoktatási jelentkezési határidő pénteki lejárta előtt sajtótájékoztatón azt mondta: a keretszámok csökkentése és a költségtérítések összegének emelkedése miatt sok fiatalnak esélye sem lesz bekerülni a felsőoktatásba, kénytelenek feladni álmaikat. Mások külföldre mennek, a családok többsége azonban "fogait összeszorítva" mindent megtesz majd azért, hogy taníttathassa gyermekét - tette hozzá.

Az MSZP elnökségi tagja szerint nyilvánvaló, hogy az idén érettségizők "nem fogják megköszönni a Fidesznek", hogy a kormány néhány héttel a jelentkezési határidő előtt döntött a keretszámok drasztikus - a jogász- és a közgazdászképzésben 80-90 százalékos - csökkentéséről.

Mint mondta, az "eredendő bűnt" még tavaly márciusban a Széll Kálmán-terv megalkotásával követte el a kormány, ez rögzítette ugyanis, hogy pénzt vonnak ki a felsőoktatásból.

A szocialista párt ezzel szemben azt követeli, hogy a kormány emelje fel a felsőoktatási keretszámokat legalább arra szintre, ahol a tavalyi évig voltak. Kunhalmi Ágnes elmondta: az MSZP hétpontos gazdaságélénkítő javaslata nagyjából 70 milliárd forint megtakarítást hozna, ebből lehetőség nyílna a felsőoktatásból hiányzó pénz pótlására, és elkerülhető lenne, hogy a jövőben a most másodikos, harmadikos gimnazisták is az idén érettségizőkéhez hasonló nehézségekkel nézzenek szembe.