Belföld | felsőoktatás
2012. január 17. 11:38

Esélytelen és drága felsőoktatás

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány csak január végére ígéri, hogy a tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos részleteket nyilvánosságra hozza, ahogyan az sem ismert még, a csökkenő keretszámokat hogyan osztják el az egyes egyetemek, főiskolák között. Lehetséges - tette hozzá -, hogy például a gazdasági- és jogászképzésben több intézmény egyáltalán nem hirdethet meg államilag támogatott hallgatói helyeket, így végzős középiskolások azzal szembesülhetnek, hogy az intézményben, ahová évek óta jelentkezni készülnek, csak több százezer forintos tandíjért tanulhatnak.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy amíg a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalása az állami finanszírozású felsőoktatási helyek legfeljebb 25 százalékos csökkentését tartotta elképzelhetőnek, a kormány egy év alatt 55-ről 33 ezerre, majdnem 40 százalékkal csökkenti a teljes egészében állami térítésű helyek számát. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy amíg a jómódú családok gyermekei előtt nyitva marad az ingyenes felsőoktatás lehetősége, az átlagos jövedelműeknek és a szegényeknek hitelt kell felvenniük a továbbtanuláshoz.

A kormány felsőoktatási politikáját bírálva Kunhalmi Ágnes elmondta: nem igaz, hogy túl sok a diplomás - Magyarországon a 25 és 64 év közöttiek ötödének van csak felsőfokú végzettsége -, és az sem, hogy a diploma ne segítené az elhelyezkedést, a 10,6 százalékos munkanélküliségi rátával szemben a diplomások mindössze 4 százalékának nincs állása.

Kivitelezhetetlennek tartotta azt is, hogy a családok az adócsökkentésből fizessék a növekvő képzési költségeket, mondván, hogy a 220 ezer forintnál kevesebbet kereső egy- és kétgyermekes családok havi jövedelme csökken, miközben a tandíjak mértéke számos szakon másfél-kétszeresére emelkedik.

Az MSZP keveseknek elérhető elitképzés helyett továbbra is azt szorgalmazza, hogy a felsőoktatás a társadalmi felemelkedés lehetőségét jelentse - jelentette ki Kunhalmi Ágnes.