Belföld | ESZOSZ
2015. augusztus 15. 12:15

ESZOSZ-botrány - Maffiamódszerekkel lopják az uniós és a közpénzeket

Az MSZP szerint Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt például több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe – mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus ismertette az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet ügyét. 

A szervezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az észak-alföldi régióban, szerződést is kötött velük, ám az emberek nem kapnak fizetést. A cég 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt, ennek ellenére nem tud fizetni az embereknek és nincsenek irodái sem - mondta a képviselő, hozzátéve: ezzel a cég becsapott 2800 munkavállalót és lehetetlen helyzetbe hozta a családjukat is.

Az érintettek, éppen az érvényes szerződésük miatt, álláskeresési támogatást sem kaphatnak, így ma semmilyen bevételük nincs - közölte.

Az elmúlt hetekben ezrek keresték meg az ügyben az MSZP Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeteit, és több mint 500 feljelentést nyújtottak már be munkaügyi bírósághoz.

Utalt arra, hogy három hete írásbeli kérdéssel fordult Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. A válaszokból az derült ki, hogy „egyértelműen Orbán Viktor és Lázár János felelős a kialakult helyzetért” - fogalmazott, ezért az MSZP felszólítja őket, minél hamarabb rendezzék a lehetetlen helyzetbe hozott 2800 munkavállaló sorsát.

Közölte, pártja minden eszközt és jogi lehetőséget felhasználva igazságot akar szolgáltatni az embereknek, és feltette a kérdést: vajon hány hasonló, meg nem valósult pályázat lehet Magyarországon?