MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | euró
2018. július 25. 19:56

Euró vagy rubel?

Legyen egyeztetés az euró bevezetéséről!
Az MSZP háromoldalú, a munkaadók, a munkavállalók és az országgyűlési frakciók közötti egyeztetést szorgalmaz Magyarország eurózónához történő csatlakozásának megvitatására - mondta Ujhelyi István, az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. 
 
A politikus, aki a szocialisták EP-kampányfőnöke is, emlékeztetett arra, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) azt javasolta a hét elején a kormánynak, foglalkozzon végre az eurózónához történő csatlakozással.
 
Megjegyezte, Szlovákia és Szlovénia már tagja az eurózónának, Bulgária is jelezte csatlakozását.
 
Szerinte a magyar kormánynak "kutyakötelessége" lenne a társadalmi szereplőkkel megvitatni azt, hogy Magyarországnak érdekében áll-e bevezetni az eurót, és ha igen, mikortól.
 
A politikus közölte, Magyarország nem maradhat ki az euró bevezetéséből, és hallgatni kell a munkaadók és a munkavállalók véleményére.
 
Jelezte, az MSZP szeptember elején tesz javaslatot a háromoldalú egyeztetés menetrendjére.
 
Ujhelyi István azt is firtatta, hogy Schöpflin György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője magánvéleményét vagy a kormánypártokét ismertette egy lapinterjúban. Az ellenzéki politikus szerint a kormánypárti képviselő "megfenyegette" az európai közösséget azzal, hogy a Fidesz csatlakozik az Európa-ellenes politikai pártok mozgalmához, ha az unió fellép azzal szemben, amit "Orbán Viktor művel" az európai értékekkel és a közösséggel.
 
Az MSZP-s képviselő szerint ha ez a fenyegetés valós, akkor felmerül a kérdés, kinek az érdekében áll.
 
Ma egy olyan hatalom van, amely láthatóan arra törekszik, hogy az EU-t működésképtelenné tegye, ez pedig Putyin hatalma - hangoztatta.
 

Kapcsolódó párttagok