Évi 1,5 milliárd csak tanácsadókra

Mesterházy Attila, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az írásbeli kérdéseire adott minisztériumi válaszokból kiderül, hogy 159 politikai tanácsadó dolgozik a tárcáknak. Az ő bértömegük havonta mintegy 100 millió forint, ami 630 ezer forintos átlagfizetést jelent - tette hozzá, emlékeztetve, ma Magyarországon 243 ezer forint az átlagkereset.

A képviselő kifogásolta, hogy a válaszokban egyik miniszter sem nevesítette a tanácsadókat, még a szakmai tanácsadókat és a főtanácsadókat sem, miközben a kinevezésüket közlik a Hivatalos Értesítőben.

Jelezte, újabb 29 kérdést nyújtott be a minisztériumoknak, hogy mondják meg, kik ezek a "titkos" tanácsadók.

Mesterházy Attila azt mondta, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke nem is értette a kérdést, és csak a sajtónak bocsátotta rendelkezésre a kért adatokat. A miniszter lehetővé tette a betekintést a szerződésekbe, amellyel élt is.

Közlése szerint hét szerződést nézett meg, majd felsorolta a tanácsadók nevét és elmondta azt is, hogy az ő bérükre havonta összesen 4,4 millió forintot költenek.

Az MSZP-s képviselő közölte azt is, hogy korábbi kérdéseire az is kiderült, 21 miniszteri biztos és megbízott dolgozik a tárcáknál.

Úgy összegzett: éves szinten 1,5 milliárd forintba kerül az adófizetőknek a politikai tanácsadók, miniszteri biztosok és megbízottak fizetése, ehhez jön még a százas nagyságrendet elérő miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári kar.

Írásbeli kérdésre arról is beszámoltak a minisztériumok, hogy a miniszter, az államtitkárok és helyettes államtitkárok kaptak-e vissza nem térítendő uniós támogatást - folytatta. Elmondta, az igazságügyi és a külügyi tárca nem válaszolt, Lázár János pedig nem értette a kérdést, de az eddigi adatokból kiderült, hogy a Belügyminisztériumban egy ember, a Földművelésügyi Minisztériumban 2 ember kapott ilyen támogatást.

Korábban L. Simon Lászlóról derült ki, hogy EU-forrásokból viszonylag nagy összegeket kapott vissza nem térítendő támogatásként. Mesterházy Attila elmondta, hogy három minisztérium válasza még hiányzik, ezeket nagyon várja.

Hozzátette, nem állítja, hogy bármilyen törvénytelenség lenne a most közölt adatokkal kapcsolatban, pusztán arról a hazugságról kellett lerántani a leplet, hogy olcsóbban működne az állam. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-forrásból származó vissza nem térítendő támogatásokkal sincs jogi probléma, pusztán kíváncsi volt arra, kik azok, akik úgy gondolják, hogy az államapparátusban betöltött tisztségük mellett erre is szükségük van.