Ez egy fideszellenes népszavazás!

A végső cél az, hogy kötelező érvényű népszavazási kezdeményezésünk legyen, de a kormánynak van egy értelmezhetetlen népszavazási kérdése, így mindenki számára az lenne a kívánatos, ha nem két külön népszavazást tartanának – mondta Nyakó Istvánnal közös sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

A politikus kijelentette, hogy az MSZP kérdése jogilag kikezdhetetlen, és nagyjából hatmilliárd forintot lehetne megtakarítani, ha a egy napon tartanák a voksolásokat. Bejelentette, hogy ezért be is nyújtottak egy javaslatot, amely azt célozza, hogy az Országgyűlés döntsön: bevárja-e a nagyon nagy tömegek által támogatott kezdeményezéseket – az egyiket Gőgös Zoltán, a másikat a független képviselő, Kész Zoltán indította útjára –, de mint mondta, garanciát vár arra, hogy az egyébként még ebben az ülésszakban lebonyolítható ügyben, a Fidesznek pozitív döntése lesz.

Hozzátette, hogy addig nem adják le számolásra a már összegyűlt több mint százezer aláírást. A gyűjtés pedig folyik tovább, mert amennyiben nem írják ki a százezres határ elérése után a népszavazásokat, akkor kötelező érvényű népszavazást kell kiíratni. Gőgös Zoltán jelezte, hogy ebben az esetben a Fidesz lelkén szárad, hogy fölöslegesen vesznek el pénzt más területektől.

A népszavazási aláírásgyűjtés Magyarországról, a magyar emberekről és azokról az élősködőkről szól, akik jelen pillanatban a magyar embereken uralkodnak – jelentette ki Nyakó István, aki leszögezte, hogy ez bizony egy fideszellenes népszavazás.

Jelezte, hogy bár a kérdések nem szó szerint ezt jelentik, a papírokon mégis ez van, de a Fidesz választási szervein ezek a kérdések mentek át. A kérdésekben benne van az egész rendszer, a 0,9 százalékos nyugdíjemelés az állami vezetők bérének 250 százalékos emelésével együtt; benne van a néhányezer forintos fizetésemelés; az oktatás válsága; az egészségügy kritikus állapota; benne van az urizálás, a lopás, a kisvasutak, a földbirtokosok és a pökhendiség – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy aki erről akar szavazni az menjen aláírni a pultokhoz, de hívásra az aláírásgyűjtők szívesen házhoz is mennek.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által benyújtott javaslatról Nyakó István úgy vélekedett, hogy nem szabad elhinni, hogy az NVB nyújtotta be a Fekete Kedden történtek kapcsán, mert a bizottság nem hozott olyan döntést, amelyet elnöke az Országgyűlésnek benyújtott. Figyelmeztetett, hogy attól nem lesz könnyebb népszavazást kezdeményezni, hogy az esetlegesen elvesztett ívekért ezer forintot kell fizetni a Nemzeti Választási Irodánál, mert gyakorlatilag letétbe helyezni 40 millió forintot kéne, ha 250 ezer aláírást össze akar valaki gyűjteni.

Van 40 millió forintja erre Erdősi Lászlónénak, Wodicska Zoltánnak vagy bárkinek, aki korábban beelőzött minket? – vetette fel a kérdést a politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ezek szerint vagyonos ember vagy nagy párt lehet csak képes arra, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezzen – már, ha elfogadják az NVB javaslatát. Ráadásul az íveket nem lehet majd letölteni a világhálóról sem.