Belföld, Gazdaság | ESZOSZ vidékfejlesztés
2015. augusztus 12. 16:30

Ezer sebből vérzik a kormány vidékfejlesztési programja

Az MSZP szerint ezer sebből vérzik a kormány vidékfejlesztési programja, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadottak szerint például 20 százalékkal kevesebb forrás jut vidékfejlesztésre, mint a megelőző hétéves uniós költségvetési ciklusban.

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján végrehajthatatlannak ítélte a terv élelmiszeripari fejlesztésekkel kapcsolatos elemeit, de bírálta azt is, hogy a program egy évet csúszott más országokhoz képest, így a magyar gazdálkodók versenyhátrányba kerültek.

A szocialista politikus kifejtette azt is, hogy kevesebb területen folyhat támogatottan környezettudatos gazdálkodás, de a fiatal gazdák is csekélyebb számban számíthatnak pluszforrásokra.

Kifejtette: a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos hétéves keret csak forintban egyezik a szocialista kormányok idején elfogadottal, de míg a mostanit 309 forintos euró árfolyamon számolták, a korábbit 256 forinton.

Úgy folytatta: a megelőző ciklusban 1,1 millió hektárnyi környezettudatos gazdálkodási területre nyújtottak támogatást, ez mindössze 538 ezer hektár lesz, míg versenyképesség javítása címén a megelőző több mint 11 ezer után csupán 4800 projektet támogatnak majd, amelyekről szerinte "nagyjából el is van döntve személy szerint, hogy ki fogja kapni".

Élelmiszer-feldolgozás nélkül nehéz helyzetben lesz a magyar mezőgazdaság - jelentette ki, bírálva a kormány tervét, amely 5500 projektre biztosítana összesen 200 milliárd forintot. Minden kistelepülésen két élelmiszer-feldolgozó lesz, de ki fogja ezeket alapanyaggal ellátni? - tette fel a kérdést, hozzátéve: az állattartás szinte teljesen megszűnt, a vidékfejlesztési programban pedig olyan árbevételi limitet húztak a támogatásukhoz, amely a még meglévőket kizárja abból.

Kifogásolta azt is, hogy géptámogatásra csak a kertészet számíthat.

Huszka Imre, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke a tájékoztatón arról számolt be: kedden a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság megalapozottnak ítélte feljelentését az úgynevezett ESZOSZ-ügyben, amelyet illetékességből áttett a regionális adóhivatalhoz.

Hozzátette: remélhetőleg fény derül arra, hogy a mintegy 5,8 milliárd forinttal, azon belül jelentős uniós támogatással elszámolni nem tudó társaságon belül kik és hogyan hajtottak végre okirat-hamisítást, fiktív foglalkoztatást, és más törvénysértést. Megjegyezte: az elkövetők több ezer embert károsítottak meg.

Gőgös Zoltán ezt azzal egészítette ki: európai uniós képviselőjük, Szanyi Tibor az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál (OLAF) tett feljelentést az ügyben.