Belföld | közpénz parlagfű adó
2014. december 07. 12:36

Ezüstmetálszínű cipőtisztítóval a parlagfű ellen?!

Nem hiba, hanem bűn, amit a sokszor arrogáns kétharmados többség megenged magának a parlagfű-mentesítésre szánt összegek más célú felhasználása kapcsán – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Heringes Anita szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus követelte, hogy a kormánypártok haladéktalanul keressék meg az ügy felelőseit és minden egyes másra költött, de eredetileg e célra szánt forintot adjanak vissza. Kijelentette, hogy átláthatóság és nyilvánosság kell ebben az ügyben is, mert az emberek bizalma megrendült a Fidesz-KDNP kormányban, de éppúgy megrendülhet a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásaival kapcsolatban is, ha az így befolyt összegeket a kormány nem arra költi, amire az adófizetők felajánlották.

Heringes emlékeztetett, hogy 177 ezer állampolgár összesen 1,1 milliárd forintot ajánlott fel adója 1 százalékaként arra, hogy parlagfű-allergia miatt szenvedő honfitársain segítsen. Mint mondta, az ő bizalmukkal élt vissza a Földművelésügyi Minisztérium, amikor ennek az összegnek jelentős részét – 642 millió forintot – átcsoportosítottak végkielégítésekre, gépkocsivásárlásra, fesztiválokon való részvételre.

Ezekkel a tényekkel és számokkal szembesítettem a Parlament falai között Nagy István földművelésügyi államtitkárt és Lázár János miniszterelnökséget vezet minisztert – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy Lázár ígéretet tett a visszacsoportosításra, amit be is tartott, és ezt a Magyar Közlönyben be is jelentették.

Mára azonban kiderült, hogy a maradék 463 milliót sem a parlagfű irtására használták fel: a Földművelésügyi Minisztérium, a kormányhivatalok és igazgatóságaik napi fenntartási költségeire, számláik megfizetésre költötték, legalábbis nagyrészt – fejtette ki az újabb problémát politikus, de nem hagyta szó nélkül, hogy emellett jutott belőle villanyszerelésre, beázás-javításra, monitorra, telefonra, ezüstmetál színű cipőtisztítóra, pogácsára és csaknem százezer forintos bőr diplomatatáskákra.

Ugye nyilvánvaló, hogy ezen eszközök mindegyike elengedhetetlen a parlagfű-mentesítés sikeréhez – tette fel ironikus kérdését Heringes Anita, aki megígérte, hogy amíg megnyugtató megoldás nem születik, nem engedi, hogy a kormány elfelejtse az ügyet.