Fazekas Sándornak távoznia kellene

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szombaton a budapesti Lehel Csarnok előtt újságíróknak azt mondta: Fazekas Sándor annak ellenére "nem csinált semmit, menekült a feladat elől", hogy az uniós agrárminiszterek május végi debreceni informális tanácskozásán európai problémának minősítették a németországi élelmiszerbotrányt, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke.

Az MSZP-s képviselő szerint a magyar agrárminiszter feladata lett volna a német és spanyol fél egy asztalhoz ültetése, a hisztéria mérséklése és az, hogy nyilatkozataival megerősítse az európai élelmiszerellenőrzés biztonságosságát. A szocialista politikus úgy vélte: Fazekas Sándor azonban érdemi cselekvés helyett "hagyta kibontakozni azt a botrányt, ami az európai zöldségpiac összeomlásához vezetett".

Szanyi Tibor szólt arról is, hogy a kormány által bevezetni kívánt népegészségügyi termékdíjjal, azaz a hamburgeradóval valójában a cukor, a só és a zsír, tehát egyes alapélelmiszerek fogyasztását adóztatják meg, így az - mint mondta - inkább zsíroskenyér-adónak tekinthető.

Ehelyett az MSZP továbbra is az élelmiszerek áfájának 5 százalékos csökkentését tartja szükségesnek - fejtette ki, hozzátéve: a Mol orosz tulajdonú részvénycsomagjának visszavásárlására fordított több mint ötszázmilliárd forintból ez két-három évig fedezhető lenne.