Fazekasnak több kérdésre kell válaszolnia

Gőgös Zoltán szerint több kérdésre is válaszolnia kell Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a Tiszafüred közeli lépfenefertőzéssel kapcsolatban.

Az MSZP agrárpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, Fazekas Sándornak, mint helyi országgyűlési képviselőnek, komoly politikai felelőssége van abban, hogy "a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát". A szocialista politikus úgy tudja, az első beteg már 3-4 napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették. Miközben - mint kiderült - még az egyik közétkeztető cég is vásárolt a húsból, "vélhetően feketén" - jegyezte meg Gőgös Zoltán.

A szocialista politikus kiemelte: bár a lépfene egy súlyos betegség, nincs ok pánikra. Mivel nem volt még rá példa, hogy emberről emberre terjedt volna a betegség, nem kell tartani tömeges járványtól. Szerinte ha a hatóságok időben intézkedtek volna, nem kellett volna öt embernek kórházba kerülnie. Nem érti senki, hogy "milyen erők támogatásával" volt eddig az egész ügy eltussolva - jelentette ki Gőgös Zoltán.

Annyit tudni, hogy az érintett telephelyre vélhetően külföldről - vélhetően a szabályok megszegésével - behozott állatokkal hozták be a betegséget az országba, ugyanis - mint kifejtette - az állatok külföldről való behozatalának hivatalos eljárása során ennek ki kellett volna derülnie. A másik probléma, hogy az állatokat le is vágták, feketén, mindezek felvetik a büntetőjogi felelősséget - emelte ki.

Az MSZP válaszokat vár többek között arra, hogy Fazekas Sándor tudott-e róla, illetve adott-e utasítást a hatóságoknak arra, hogyan járjanak el az ügyben. Igaz-e, hogy az érintett telephely tulajdonosa komoly támogatója volt a miniszternek a választási kampányban - tette fel a kérdést Gőgös Zoltán, megjegyezve, hogy a cég 257,7 hektárt nyert a földpályázaton is. Feltette azt a kérdést is, Fazekas Sándor nem gondolja-e, hogy mindez elegendő, hogy benyújtsa lemondását. Amennyiben nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene felmentenie miniszterét - jelentette ki a szocialista politikus.

Gőgös Zoltán - utalva a június végén kiderült botulizmusos megbetegedésekre - azt mondta, hogy két héten belül két kórházzal végződő élelmiszerbiztonsági botrány elég indok arra, hogy a rendszert visszaállítsák a normális működésbe.