Belföld | útdíj
2015. január 05. 13:19

Februárig ne büntessék az autósokat!

Az MSZP hétfőn felszólította a kormányt, hogy január 31-ig se a büntetést, se az azzal járó igazgatási díjat ne vesse ki a fizetőssé vált utakon megyei autópálya-matrica nélkül autózókra.

A párt követelését Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese fogalmazta meg újságírók előtt, Budapesten.
    
Azt mondta, a kormány korrupciójának áraként tekintenek az elkerülő utak és bevezető szakaszaik fizetőssé tételére. A kabinet alkalmatlanságát pedig az az 1500 forintos igazgatási díj jelzi, amit az autósoknak a kormány hibájából, a díjfizetés előkészítetlensége miatt kell fizetniük - jelentette ki.
    
Harangozó Tamás hangsúlyozta, továbbra sem értenek egyet az útdíj kiterjesztésével, de szerintük ha azt mégsem törlik el, akkor legalább a büntetéseknek kellene türelmi időt hagyni. A szocialista politikus szerint ez egy egyszerű rendeletmódosítással elérhető lenne. "Tudjuk, hogy a Fidesz akár egy nap alatt módosít bármilyen törvényt" - tette hozzá.
    
Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy az útdíj kiterjesztésével szembeni személyes kiállást várnak Hende Csaba honvédelmi minisztertől, aki szerinte vagy valóban tájékozatlan volt az ügyben, vagy "hülyének nézték" a kormányülésen.
    
Hende Csaba a Vas Népének adott év végi interjújában azt nyilatkozta, információi szerint nincs kormányzati szándék egyetlen vasi útszakasz fizetőssé tételére sem, miután pedig mégis bekerült a fizetős utak közé az M86-os már elkészült szakasza, a lap online kiadásában "rosszul előkészítettnek, diszkriminatívnak és igazságtalannak" nevezte az intézkedést, azonnal jelezve, hogy mindent megtesz annak megváltoztatásáért.