Gazdaság | Munkahelyvédelmi Terv IMF
2012. szeptember 05. 11:36

Fedezet nélkül

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: nem tudni, a kormány miből akarja finanszírozni a nagyjából 300 milliárd forintos költségvetési kiesést okozó akciótervet, hiszen a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra nem jelent valódi többletbevételt és feltehetően a Nemzetközi Valutaalap sem fogadja el.

Közölte továbbá, a szocialisták szerint a kiadások csökkentése, köztük a presztízsberuházások leállítása és az egykulcsos adórendszer eltörlése lehetne az akcióterv fedezete, de ehhez az is kell, hogy a kormány elálljon az E.ON magyarországi gázüzletágának visszavásárlásától.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az MSZP bár egyetért a járulékcsökkentéssel, a munkahelyvédelmi terv lehetséges hatásait korlátozottnak tartja, szerintük új állásokat az nem fog eredményezni.

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt: az elemzők kizártnak tartják és a Költségvetési Tanács is vitatja, hogy jövőre 1,6 százalékkal nőhet a GDP, amint azzal a 2013-as költségvetés számol. A politikus nem látja biztosítottnak azt sem, hogy idén sikerrel zárulnak az IMF-tárgyalások, noha a kabinet ettől a forint árfolyamának javulását és a kamatkiadások csökkenését várja a következő évben.

Hozzátette: ha a kormány nem tudja megfelelően pótolni a költségvetésben az általa okozott lyukat, akkor a jövő évi hiány meghaladhatja a 3 százalékot, ami a Magyarországnak járó európai uniós felzárkóztatási támogatások felfüggesztéséhez vezethet.