Belföld | Quaestor
2015. március 26. 16:09

Felelőtlen kormány felelős ellenzéket kíván

Tóbiás József, az MSZP elnöke által kezdeményezett egyeztetésen részt vett ellenzéki pártok szerint alkalmatlan posztjára Orbán Viktor miniszterelnök. Erről nyilatkoztak a csütörtöki budapesti egyeztetés után az LMP, az MSZP, a PM, az Együtt és a Liberálisok vezető tisztségviselői újságíróknak. 

Az MSZP elnöke kifejtette, a kialakult helyzetet azonosan látják, az emberek nem kapják meg a pénzüket, ellenben a miniszterelnök a minisztereinek, minisztériumainak lehetőséget adott arra, hogy a Quaestorból a forrásokat kivegyék.

Hangsúlyozta: az emberek cserbenhagyása okán a miniszterelnök méltatlanná vált és le kellene mondania. 

Ellenzéki pártok egyeztetése

A jegybank elnökének a felügyeleti szerve nem végezte el hatékonyan azt a munkát, amely megakadályozhatta volna, hogy fiktív kötvénykibocsátásokra kerüljön sor, ezért a jegybank elnökének távoznia kell - fogalmazott Tóbiás József.

A pártelnök Rogán Antal törvényjavaslától szólva elmondta, az nem nyújt biztonságot, nem teremti meg annak a lehetőségét, hogy mindenki minél hamarabb jusson hozzá a forrásához, ezért szakmai egyeztetést kezdeményeznek, hogy közös, vagy akár önálló indítvánnyal javítsák azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a Quaestor-ügyben érintett károsultak a forrásukhoz jussanak.

Továbbá április 11-én Budapesten közösen hívjuk utcára a megalázott és elárult embereket - tette hozzá Tóbiás József.

 

Quaestor - Ellenzéki pártok: alkalmatlan posztjára a miniszterelnök (MTI)

Az ellenzéki pártok politikusai ezt azzal indokolták: Orbán Viktor cserbenhagyta az embereket, amikor a minisztériumokat arra utasította, hogy vegyék ki pénzüket a Quaestorból, míg az őt megválasztó embereknek nem szólt, hogy veszélyben van a megtakarításuk.

Az egyeztetést kezdeményező Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt is mondta, hogy a kormányfőnek le kell mondania, de minimum bizalmi szavazást kellene kérnie. Emellett érvelt a PM-s Szabó Tímea is, aki jelezte: ha ez nem történik meg, akkor kezdeményezni fogja az Országgyűlés feloszlatását.

A pártok képviselői beszámoltak arról is, hogy április 11-re Budapestre tüntetést szerveznek.

Abban is egyetértettek a pártok, hogy szakmai egyeztetést tartanak a Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott, a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatról, amelyet hétfőn tárgyalhat a Ház.

Tóbiás József közölte: egyetértés volt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének távoznia kell posztjáról az elégtelen pénzügyi felügyeleti működés miatt, és le kell mondania a külgazdasági és külügyminiszternek is.

Mint mondta, a Rogán-féle törvényjavaslat jelen formájában nem teremti meg annak lehetőségét, hogy a károsultak minél hamarabb jussanak hozzá a pénzükhöz. Jelezte, a szakmai egyeztetés után közös vagy önálló módosító indítványokkal kívánják javítani az előterjesztést.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az április 11-ei tüntetés részleteiről nem tudott bővebben beszámolni, mert arról még egyeztetnek, de úgy fogalmazott: "a megalázott és elárult embereket" hívják az utcára.

Arra a kérdésre válaszolva, miért zárták ki a Jobbikot az egyeztetésről, Tóbiás József azt mondta, csak ellenzéki pártokat hívott meg, a Jobbik pedig szerinte nem az. Úgy vélte,  a Jobbiknak előbb Sneider Tamás és Kulcsár Gergely nyilatkozatai miatt kellene tisztáznia magát.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta, a helyzet súlyos, a szerdai soproni miniszterelnöki nyilatkozat "vastag" törvénysértésről tanúskodik. Erkölcsileg alkalmatlanná válik posztjára az a kormányfő - folytatta -, akinek információja van arról, hogy kockázatos egy ilyen pénzügyi vállalkozásnál tartani a pénzt, mégsem szól az embereknek.

Szabó Tímea, a PM társelnöke közölte, Orbán Viktor hazudott és becsapta a választókat, alkalmatlan az ország vezetésére. Felszólította a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen maga ellen bizalmatlansági indítványt. Amennyiben ezt nem teszi meg - folytatta -, akkor hétfőn országgyűlési határozati javaslat benyújtásával kezdeményezi a parlament feloszlatását és az előre hozott választásokat. Megjegyezte, erről a határozati javaslatról még egyeztetnek a pártokkal.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint Orbán Viktor beismerte, hogy "köztörvényes bűnt hajtott végre", amely miatt az ügyészségnek kell vele szemben eljárnia. Orbán Viktor méltatlanná vált miniszterelnöki pozíciójára - tette hozzá, közölve azt is, hogy egyetértenek azzal, hogy a kormányfő ellen vizsgálóbizottságon és más parlamenti kezdeményezésen keresztül kell fellépni.

Úgy értékelt, "egy széttöredezett ellenzék történetében példa nélküli az, hogy egy bizalmatlansági helyzetben együtt tudunk működni a parlamentben és a parlamenten kívül". Hozzátette: ezen az egyeztetésen a Jobbiknak nem volt helye.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, a bennfentes kereskedés bűncselekmény, ezt a bűncselekményt ismerte el Orbán Viktor szerdán. Szóvá tette, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor elnök-vezérigazgatóját "szemmel láthatóan" futni hagyja a rendőrség.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott távozóban, hogy kellemes és konstruktív egyeztetés volt.

 

 

Segítség a Quaestor-károsultaknak

A bűntető feljelentéshez szükséges nyomtatvány letöltéséhez kattintson ide >>>