Felfüggesztett támogatások - a kormány korrigálhat

A szocialista politikus bírálta a kormányt, mert bár lehetőséget kapott a korrigálásra, első nyilatkozataival a döntés jogosságát vitatta. De véleménye szerint hibázott a bizottsági üléstől távol maradó Andor László magyar uniós biztos is.

Kovács László kifejtette: a bizottság "példát statuáló" javaslata részben az európai adósságválság miatti szigorral magyarázható. Hangsúlyozta azonban, nem véletlen, hogy az eddig példátlan szankciót Magyarországgal szemben alkalmazhatják először, mivel a miénk az egyetlen állam, amely uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll, és az Orbán-kormány képtelen volt garantálni, hogy az államháztartási hiány fenntarthatóan a GDP 3 százaléka alatt marad.

Mint mondta, a bizottságot nem nyugtatta meg, hogy egyszeri intézkedésekkel - a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kézbe vételével és az ágazati különadókkal - tavaly sikerült 3 százalék alá vinni a deficitet, mivel nincs biztosíték arra, hogy ez a jövő évben is így lesz. Véleménye szerint a javaslat összefüggésben áll azzal is, hogy a magyar kormány Európában egyedüliként "gazdasági szabadságharcot" folytat.

A szocialista politikus ugyanakkor kiemelte: a bizottság javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is jóvá kell hagynia, valamint azt is, hogy a kormány a következő tíz hónapban elkerülheti a szankció életbe léptetését, ha elfogadja a brüsszeli ajánlásokat és változtat gazdaságpolitikáján. A legfontosabb lépésként az egykulcsos adórendszer mielőbbi eltörlését nevezte meg, mivel az évente 500 milliárd forinttal rövidíti meg a költségvetést.

Kovács László szerint - mint azt az MTI kérdésére elmondta - utódja, Andor László magyar uniós biztos rossz döntést hozott, amikor egy másik program miatt nem vett részt az Európai Bizottság ülésén. Viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy Andor László ha ott lett volna sem szavazhatott volna a javaslat ellen, az uniós biztosok ugyanis nem képviselhetnek nemzeti érdeket a testületben. Elmondhatnak azonban a helyes döntést segítve olyan információkat, körülményeket az őket delegáló országokról, amelyeket a többi biztos esetleg nem ismer - jelezte.

Hozzátette: Andor László - aki egy korábban egyeztetett budapesti nyugdíj-konferencián vett részt szerdán, állásfoglalását azonban eljuttatta a bizottságnak - távol maradásával támadási felületet nyitott, ugyanis így az a téves látszat keletkezett, mintha lehetősége lett volna fellépni a javaslat ellen, ezt mégsem tette meg.

A szocialista párt alelnöke ugyanakkor kiemelte, egyetért azzal, hogy az Európai Bizottság javaslata jogos, megalapozott és méltányos, mivel a kormánynak az év végéig lehetősége nyílik arra, hogy gazdaságpolitikáján változtatva elkerülje a pénzügyi szankció életbe léptetését. Ha azonban ezt nem teszi meg, csaknem félmilliárd euró hiányozni fog a magyar költségvetésből, a fejlesztési források közül - mutatott rá.