Belföld | nyugdíj
2015. január 09. 19:19

Felháborító az államtitkárok béremelése

Az MSZP felháborítónak tartja, hogy miközben a nyugdíjak átlagosan 2000 forinttal emelkedtek januártól, addig az államtitkárok - mint mondta - átlagosan 220 ezer forintos emelést kapnak.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, januártól 1,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, míg az államtitkárok és a helyettes államtitkárok 30 százalékos emelést kapnak. A törvény értelmében a tárcavezetőknek lehetőségük van arra, hogy felfelé térítsék el az államtitkárok illetményét, így ezen vezetők 220-250 ezer forintos emelésre is számíthatnak - mondta.
   
Hozzátette: az átlagos minisztériumi fizetések több mint 50 százalékkal emelkedtek 2010 óta. "Ha a nyugdíjak is 50 százalékkal emelkedtek volna 2010 óta, én most meg se tartanám ezt a sajtótájékoztatót" - fogalmazott.
   
Beszélt arról is, hogy 101 ezer forint a havi átlagnyugdíj, és ezt a nyugdíjasok 65 százaléka nem is éri el.
   
Korózs Lajos szerint több tárca is élen jár a fizetésemelésekben: "Lázárék, Szijjártóék és a szociális minisztérium". Mint mondta, a legutóbbi háborítja fel a legjobban, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumában született döntések nyomán ez évtől megszűnik "egy rakat" szociális juttatás.
   
Kitért arra is, hogy január 1-jétől nem lehet jogosultságot szerezni korkedvezményes nyugdíjra, emiatt a szakszervezetek is tiltakoztak. Jelezte, az MSZP országgyűlési határozati javaslatot dolgoz ki ez ügyben, és felszólítja a kormányt, hogy a parlament tavaszi ülésszakának első napján foglalkozzon a korkedvezményes nyugdíj ügyével.