Belföld | fűtő Székesfehérvár
2014. február 18. 14:54

Feljelentés hűtlen kezelés miatt

Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a székesfehérvári fűtőerőmű felszámolásával kapcsolatban Horváth András, az MSZP országgyűlési képviselője és dr. Márton Roland, a párt választmányának alelnöke, az MSZP városi szervezetének elnöke.

Kedden Székesfehérváron újságíróknak Márton Roland elmondta: az Orbán-kormány és Székesfehérvár fideszes városvezetése szívós munkával, szándékosan csődbe vitte a város többségi tulajdonában lévő fűtőerőművet. A tudatosan előállított kényszerhelyzetben Székesfehérvár önkormányzata a felszámolási eljárás során megvásárolta bruttó 3,5 milliárd forintért azokat a vagyonelemeket – a gázkazánokat – amelyek többségében eddig is a várost tulajdonában voltak. A fűtőerőmű csődje miatt eddig leírt veszteséget is beleszámítva ez az akció 5 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Hozzátette: az 5 milliárd forint közpénz elköltését követően egy forinttal nem csökken a távfűtés lakossági ára, nem emelkedik a szolgáltatás színvonala, nem oldódik meg a költségmegosztók ügye és egyetlen lépést sem tesz a város a fehérvári távfűtés fenntartható jövője érdekében.

Kifejtette: az önkormányzat és az önkormányzat hőszolgáltató cége a SZÉPHŐ Zrt. magatartása ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel. Ezek a cselekvőségek a közvagyonban beálló vagyonveszteséget okoztak, és felvetik a hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját. A nyomozó hatóság feladata a fenti cselekmények részletes felderítése és az elkövetők kilétének tisztázása.

A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint Székesfehérvár fideszes városvezetése a szemétszállítást végző Depónia Kft. államosítás előtti milliárdos felvásárlása ügyében már egyszer megvezette a közvéleményt. Csak remélni lehet, hogy ez ügyben nem valami hasonló történik.