Belföld | gázkereskedelem MVM Partner MET
2015. március 23. 15:02

Feljelentéssel él az MSZP a gázkereskedelemmel kapcsolatos közérdekű adatok ügyében

Az MSZP-s Tóth Bertalan hétfőn feljelentést tett közérdekű adatokkal való visszaélés miatt, mert az MVM Partner nem adta ki számára a gázkereskedelemmel kapcsolatos iratokat. Ezt a frakcióvezető-helyettes Budapesten sajtótájékoztatón közölte.

Emlékeztetett arra, a Fővárosi Ítélőtábla március 5-ei jogerős ítéletében kötelezte arra a Magyar Villamos Művek (MVM) gázkereskedőjét, hogy 15 napon belül adja ki a dokumentumokat. A határidő pénteken járt le.
    
Tóth Bertalan az ügy hátteréről közölte: 2011-ben kormányzati segédlettel olcsó gázt hozott be a gázkereskedő Magyarországra. Ahelyett, hogy ezt a gázt a magyar embereknek juttatta volna, egy offshore hátterű cégnek, a MET Zrt.-nek adta tovább - részletezte. Hozzátette: a MET az elmúlt években a gáz értékesítéséből közel 100 milliárd forintos haszonra tett szert.
    
Ki kell derülnie, hova került ez a pénz, és hogy állami oldalon kik voltak azok, akik hozzásegítették ehhez "a lopáshoz" a MET Zrt.-t - hangoztatta.
    
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem csak az MVM Partnertől kérte ki az iratokat, hanem az MVM-től is, de ez esetben még nem járt le a határidő.
    
Tóth Bertalan kérdezték arról is, mit szól ahhoz, hogy a Fidesz módosítaná a brókercégekkel kapcsolatos törvényi szabályozást. Válaszában elmondta, hogy előbb szeretnék megismerni a törvényjavaslatot. Felhívta arra a figyelmet, hogy a hatályos büntető törvénykönyv is rendelkezik a vagyon zár alá vételéről. Először ezt a rendelkezést kellene alkalmazni - hangoztatta, megjegyezve azt is, csodálkoznak, hogy a Quaestor-ügyben nem indult még büntetőeljárás.