Feljelentést tesz a KEKKH vezetője ellen az összefogás

Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) vezetője ellen az ellenzéki összefogás - közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke kedden sajtótájékoztatón.

A politikus úgy fogalmazott: nincs törvényi alapja annak a közbeszerzésnek, amelynek részeként "50 millió forintot meghaladó pénzt talicskáznak ki egy volt közigazgatási államtitkárhoz és élettársához".
    
Baja Ferenc, az MSZP kampányfőnök-helyettese elmondta: a KEKKH három - a 25 millió forintos pályázati értékhatárt el nem érő - részre bontotta a nemzeti egységes kártyarendszer kiépítésével kapcsolatos közbeszerzést.
    
A meghívásos közbeszerzésen két olyan cég - a Blue Shine Kft. és a Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. - is nyert, amely összefüggésbe hozható Gál András Leventével, a közigazgatási tárca korábbi államtitkárával, Vetési Iván így korábbi főnökét juttatta megbízásokhoz, ami fölveti az összejátszás lehetőségét - jelentette ki a szocialista politikus.
    
Hozzátette: volt egy harmadik, szintén 25 millió forintnál valamivel kisebb értékű közbeszerzés is, amely azonban szakmailag megalapozottnak minősíthető.
    
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot vezető Navracsics Tibor pénteken - az Index első, a témával foglalkozó cikke után - felkérte Vetési Ivánt, vizsgálja meg, hogy a közbeszerzési eljárás megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és a hivatal belső szabályzatainak.
    
Baja Ferenc most arra kérte a minisztert, ne csak ebben az ügyben vizsgálódjon, hanem miután az Index kedden megírta, hogy egy másik, Gál András Leventéhez köthető zánkai cég is kapott egy 24 milliós megrendelést a nemzeti kártyarendszer előkészítésére, indítson komplex vizsgálatot, amely Vetési Iván felelősségére is kiterjed.
    
Szigetvári Viktor felszólította Gál András Leventét és Detre Diánát - az egyik nyertes cég tulajdonosát, aki az Index írása szerint a volt államtitkár barátnője -, hogy ha már hozzájutottak pénzhez a megbízásból, fizessék vissza, és működjenek együtt a hatóságokkal.
    
Az Együtt-PM társelnöke előbb Gál András Levente élettársának nevezte Detre Diánát, amit újságírói felvetésre - a volt államtitkár ügyvédi irodájának honlapja szerint nős - úgy pontosított: nem cáfolt sajtóhírek szerint Detre Diána és Gál András Levente között "magánviszony" áll fenn, amelynek részleteivel nem foglalkozik.
    
Szólt arról is, nincs illúziója, mert "esküszegő ügyészek Orbán Viktor füttyszavára ugranak", de bízik abban, hogy az ügyészség a Simon Gábor ügyében tapasztalt "ruganyossággal" jár majd el a feljelentésük nyomán.
    
A kormányzattól Szigetvári Viktor azt követelte, hagyjon fel a 25 millió forintos pályázati értékhatárt épphogy el nem érő "pánikszerű" közbeszerzésekkel, mondván, az utóbbi hetekben Borókai Gábor korábbi kormányszóvivő lánya kapott 24,9 millió forintos megbízást a Magyar Nemzeti Banktól, és hasonló értékű megrendelést nyert el a kormányzati informatikai cégtől Giró-Szász András kormányszóvivő korábbi vállalkozása is.