Feljelentést tesz és a kormányfő nyilatkozatát várja az MSZP

Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes a XIV. kerületi önkormányzat épülete előtt szerdán tartott sajtótájékoztatón felidézte: a kedden nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó arról beszél, százmilliós kenőpénzeket fizetett ki zuglói közbeszerzéseknél.

A felvételen a vállalkozó azt is mondja, megpróbáltak egy közvetítőn keresztül Orbán Viktorhoz fordulni, de arra jutottak, hogy "ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet Viktorral sem megbeszélni". Lukács Zoltán szerint miután elhangzott a neve, a kormányfőnek tisztáznia kell, "melyek voltak azok az ügyek, amelyeket meg lehetett vele beszélni, van-e összeghatár vagy más módon van elosztva, hogy melyik korrupciós ügy nem tartozik Orbán Viktor fennhatósága alá".

Az MSZP-s politikus hozzátette: a miniszterelnöknek azért is meg kellene szólalnia az ügyben, mivel a felvétel Zugló fideszes vezetését hozta gyanúba.

Lukács Zoltán úgy fogalmazott: az elhangzottakból érthető, a kormánytöbbség miért úgy alakította át a közbeszerzési törvényt, hogy "az minél jobban szolgálja a korrupció lehetőségét". Véleménye szerint a kormányzó pártszövetség vezetőjeként ezért szintén a miniszterelnök felelős.

Kijelentette: ha a felvételen hallható információk valódinak bizonyulnak, akkor az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó, amely miatt az elkövetőknek "egy demokráciában - és mi abban bízunk, hogy Magyarországon is - felelniük kell az igazságszolgáltatás előtt".

Az MSZP frakcióvezető-helyettese mindazonáltal hangsúlyozta, nem egyszerűen zuglói ügyről van szó, egy "rendszerszerű korrupciós hálózat" lepleződött le. Szerinte ezért az ügyet a Fidesz hétvégi kongresszusán is napirendre kellene tűzni, ahol a kormánypárti politikusok számot adhatnának róla, igaz-e, hogy például egy bölcsődeberuházásból is "pénzt loptak el".

Imre Gergely, az MSZP zuglói frakcióvezetője azt közölte: csütörtökön feljelentést tesznek a hangfelvétel miatt.

Szólt arról is, hogy Papcsák Ferenc polgármester és a képviselőtestület korábban elutasította, hogy közbeszerzési bizottságot hozzanak létre a zuglói önkormányzatnál, a vagyonkezelő korábbi vezetőjének felmentése kapcsán tett feljelentések állásáról pedig azóta sem hajlandó beszámolni.

Kérdésre válaszolva Lukács Zoltán azt mondta, a szocialistáknak nem volt közük a hangfelvétel nyilvánosságra kerüléséhez.