Gazdaság | IMF nemzetközi megítélés
2012. január 10. 12:30

Fellegi a jóindulatért küzd

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón Járai Zsigmond lemondásával kapcsolatban arról is beszélt: téved, aki azt hiszi, személyi változásokkal orvosolhatók a nemzetközi aggályok.

Járai Zsigmond az MTI-nek azzal indokolta lemondását a Költségvetési Tanács éléről, hogy a stabilitási törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látta el a tanácsot, és ezek elvégzése egyéb funkcióival összeegyeztethetetlen.

Tukacs István ezt az érvelést átlátszónak nevezte, mondván, hogy a KT nem végez folyamatos munkát, csak a költségvetés tervezésekor vannak feladatai, amelyek nem bővültek érdemben az elmúlt évihez képest. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár Járai Zsigmond távozásával egy "emblematikus Fidesz-figura" hagyta ott a Költségvetési Tanácsot, lemondása rossz, hatástalan gesztus, ha bárki azt várta tőle, hogy így megszüntethetők a nemzetközi szervezetek kifogásai. Azok ugyanis a KT korábbi szervezetének és jogkörének helyreállítását várják - mondta a szocialista politikus.

Fellegi Tamás washingtoni tárgyalásairól úgy foglalt állást: a kormány "feltartott kézzel" küldte az IMF-hez a tárca nélküli minisztert, véget vetve annak a gazdasági szabadságharcnak, amelyen veszítettek a devizahitelesek, a vállalkozások, az állampapírhozamok emelkedése miatt veszített rajta a költségvetés és általában a magyar gazdaság.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy mindeközben Magyarország az Európai Unió "páriája" lett, így nem véletlen, hogy a hírek szerint az IMF és az unió is elsősorban jogszabályváltozásokat vár az Orbán-kormánytól, és nem gazdasági előfeltételeket szab a tárgyalásokhoz.