Felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket!

Az MSZP ismét benyújtja devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartalmazó törvényjavaslatát.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ha két szomszédos uniós országban, Romániában és Szlovéniában is meg tudták oldani a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását, akkor Magyarországon "ne Matolcsy nyerészkedjen ezen".
   
Szerinte a forintosítás fedezete lehetne a Magyar Nemzeti Bank árfolyamnyeresége, a most a jegybanki alapítványoknál lévő 134 milliárd forint.
   
Hozzátette: javaslatuk tartalmazza "az elsétálás jogát" is, vagyis ha az ingatlan nem fedezi a tartozás teljes összegét, a pénzintézet akkor is elégedjen meg az ingatlan árával.
   
A szocialista politikus elmondta, a többi között azzal indokolták, hogy nem a felvételkori árfolyamon váltják át a devizahiteleket, hogy a jegybank titkos szakértői véleménye szerint nem lehetett előre látni a devizaárfolyamok változásának irányát. Jelezte, szakmaiatlan tartja ezt az álláspontot és ki fogja kérni a jegybanktól a dokumentumot.
   
Szakács László szerint a devizakárosultak nem várhatják a jelenlegi kormánytól, hogy megmentse őket. Le kell váltani a kormányt, hiszen az ország majdnem egytizedét, 900 embert érint ez a probléma - közölte.
   
Szabó József, a hét éve alakult Hiteles Mozgalom ügyvezetője arról beszélt, hogy a devizahitelesek a bankoktól azt a valótlan információt kapták, hogy a futamidő alatt jelentős árfolyamváltozás nem lesz. Szerinte a tények ismeretében az adósok nem vették volna fel ezeket a hiteleket.
   
Mind a ketten jelezték, hogy támogatják a most megalakult Magyar Adóskamarát.