Belföld | felszámolópiac mutyi
2014. február 14. 16:40

Fideszes haverok az ország új felszámolói

A Fidesz a 400 milliárd forintos felszámolói piac újraosztásával is a saját érdekkörét hozta helyzetbe.

Tóth Bertalan, az MSZP elnökségi tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: "az Orbán-kormány és barátai" már nemcsak a szó átvitt, hanem valóságos értelmében is az ország első számú felszámolói lesznek.

A politikus a Fidesz-kormány működését egy bűnszervezetéhez hasonlította, mondván, "ahol pénzt látnak, lenyúlják", ez történt az állami földek, a trafikok, a takarékszövetkezetek és a tankönyvpiac esetén is.

Véleménye szerint a felszámolópiac újraosztására is úgy írták ki a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal pályázatát, hogy a nyertesek nagy többsége "fideszes haverok" közül kerüljön ki.

Az MSZP elnökségi tagja szerint a pályázaton "azt hoztak ki nyertesnek, akit akartak", a pontok több mint felét ugyanis szubjektív szempontok alapján osztották ki. Kiemelte, hogy egyes bírálati szempontok az újonnan létrejött cégeknek kedveztek, a győztesek között pedig trafiknyertesek is megtalálhatók.

Az MSZP a pályázati anyagok és az értékelések nyilvánosságra hozását követeli - közölte, megjegyezve: a "gyors jogorvoslathoz" az Összefogás győzelme szükséges az április 6-ai választáson.

Bodnár Zoltán, az Összefogásban részt vevő Magyar Liberális Párt gazdasági főtanácsadója - aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Eximbank és a CIB Bank vezérigazgatója volt - arról beszélt: a felszámolópiac újraosztása is azt jelzi, hogy a Fidesz nem szereti a piacgazdaságot és a szabad versenyt.

Hangsúlyozta, hogy objektív bírálati szempontok alapján kizárólag régi felszámolócégek - összesen negyvenen - kaptak maximális pontszámot, míg a 68 új nyertes szubjektív pontok révén került be a felszámolói jegyzékbe.

Bodnár Zoltán szólt arról is, hogy a tavalyi 1,1 százalékos növekedéssel a GDP - a 2012-es csökkenés után - még mindig csak a 2011-es szintre tért vissza, a növekedés üteme pedig még a negyedik negyedévben is elmaradt Romániáétól.