Belföld | bírák jogalkotás
2012. augusztus 24. 15:23

Fideszes jogalkotás - alapból törvényellenes

Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken arra reagálva közölte ezt, hogy a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság előző nap jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát, ezért visszahelyezte tisztségébe azt a kaposvári bírónőt, akit júliusban életkora miatt mentettek fel a bírói szolgálat alól.

A szocialista politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a szabályozást, az egyetlen jogállami megoldás az lenne, ha a kormánytöbbség meghozná a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a kényszernyugdíjazott bírák visszakapják szolgálati viszonyukat.

Ezzel szemben nem tekintik jogállami megoldásnak azt a lehetőséget, amit Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön az InfoRádiónak említett, vagyis hogy formailag teljesítik az Ab-határozatban megszabottakat, és magasabb szintű jogszabályban szabályozzák a nyugdíjba vonulás feltételeit - rögzítette.

Tóbiás József azt sürgette, hogy a kormány mielőbb kezdeményezzen törvénymódosítást, és ne várja meg, amíg az e tárgyban indított nagyjából százötven munkaügyi per véget ér.

A választási részvétel előzetes regisztrációhoz kötéséről szólva az MSZP-s képviselő azt mondta: a javaslat egyik célja, hogy elvonja a figyelmet a kormánynak kedvezőtlen hírekről, például a reálkeresetek csökkenéséről. Szerinte ugyanakkor a Fidesz demokráciafelfogásáról árulkodik, hogy ez az ötlet felvetődött, megvalósulása ugyanis szűkítené az általános választójogot, a választásban résztvevők körét.