mszp.hu | Belföld, Gazdaság | gázár | Energetika
2015. december 23. 13:00

Fideszes nyerészkedés: drágábban adja az olcsó gázt, áramot és távhőt az Orbán-kormány!

Hatalmas átverés, hogy a Fidesz-kormány még mindig a tavalyi drága áron adja a családoknak a gázt, a villanyt és a távhőt, holott ezek ára jelentősen csökkent – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az MSZP szerint tűrhetetlen, hogy a Fidesz az embereken nyerészkedik, és a pénzt eldugja. Tóth Bertalan kijelentette: sokadszorra is benyújtják a gáz, a villany és a távhő árának csökkentéséről szóló javaslatukat.

Az utóbbi egy évben egyharmadára esett vissza a kőolaj ára, de a gáz és az elektromos áram is jelentősen olcsóbb lett. A magyar emberek azonban ezt mégsem érzik, mivel a Fidesz-kormány nem hajlandó olcsóbban adni a már nagyságrendekkel olcsóbb energiát. Tóth Bertalan szerint ez több mint botrányos. A politikus emlékeztetett: amikor az MSZP kormányzása alatt csökkent a gáz ára, az akkori kormány  2009. október 1-jétől 14-36%-al csökkentette a lakossági gáz árát. A Fidesz most erre nem hajlandó, ugyanannyiért adják az embereknek a földgázt, a távhőt és az áramot, mintha a világpiacon nem lett volna semmilyen árcsökkenés. Az Orbán-kormány az emberek gázszámláján nyerészkedik, s az így szerzett hasznot eldugja. Tóth Bertalan emlékeztetet: ezt Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár is elismerte, amikor nemrég elárulta, hogy a fideszes gázdrágításból származó extraprofit a Magyar Földgázkereskedő ZRt.-nél gyűlik. Ez az összeg szakértők szerint akár 100 milliárdos nagyságrendű is lehet.

Tóth Bertalan kijelentette: az MSZP szerint véget kell vetni a Fidesz-kormány nyerészkedő gázdrágításának, ha olcsó az energia, akkor azt olcsóbban kell adni. Ezért az MSZP ismét benyújtja a törvényjavaslatát arról, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődjenek a lakossági áramszámlák. A távhődíjat szintén 10 százalékkal javasolják mérsékelni. Az MSZP szerint az árcsökkentést már január 1-jétől alkalmazni kell. „A Fidesz-kormány nem csaphatja be az embereket. Nem adhatják drágán az olcsó gázt, az olcsó áramot és az olcsó távhőt! Az olcsó energia nem a Fideszé, hanem ezt oda kell adni az embereknek!” – szögezte le Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
 

Kapcsolódó párttagok