Fideszes számháború - 250 ezer vagy 36 ezer betöltetlen munkahely van?

Országgyűlési határozat-tervezetet nyújt be az MSZP a munkaerőhiány enyhítésé érdekében – jelentette ki Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus szerint 600-800 ezer olyan ember van, aki a közfoglalkoztatásban, a munkanélküli ellátásban vagy onnan kilökve éli az életét, de alkalmas vagy alkalmassá tehető arra, hogy azokat a feladatokat ellássa, amik a munkaerőpiacon kínálkoznak.
 
Vagyis a kormánynak a külföldi munkaerő alkalmazása helyett arra kellene törekednie, hogy a magyar embereknek adjon esélyt a munkára – tette hozzá.
 
7 év kormányzás alatt nem gondoskodott a Fidesz-KDNP arról, hogy ezek az emberek hozzáférhessenek a munka világában adódó lehetőségekhez – fogalmazott az MSZP alelnöke.
 
Gúr Nándor elmondta: az MSZP javaslatban szerepel a minimálbér nettó 100 ezer forintra emelése a közterhek csökkentésével, illetve a munkára rakódó járulékok általános csökkentése.
 
A Nemzeti Foglalkoztatási Alap forrásainak döntő részét olyan átképzési, utazási és lakhatási költségtérítésre kellene fordítani, aminek segítségével a jelenlegi munkanélküliek megjelenhetnek a munkaerőpiacon - sorolta a politikus.
 
Az is szerepel a javaslatban, hogy a hiányszakmák elsajátítását vállaló fiatalok, az aktuális minimálbérnek megfelelő támogatásban részesüljenek a szakképzés keretében - fűzte hozzá.
 
Gúr Nándor úgy vélekedett, hogy miközben az emberek egyre rosszabbul élnek és azt beszélik, hogy a kormány "szétlopja és szétrombolja" az országot, egyre kedvezőbb statisztikák készülnek a jólét növekedéséről és a munkanélküliség csökkenéséről.
 
Ebben a helyzetben arról szólnak a hírek, hogy 36-250 ezer külföldi munkásra volna azonnal szükség a munkaerőhiány enyhítése érdekében.
 
Miért nem a magyar emberek munkába állítására fókuszál a kormány - tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón Gúr Nándor.

Kapcsolódó párttagok