mszp.hu | Belföld | fizetésemelés 2015
2015. november 05. 11:27

Fizetésemelés 2015 – az államnak reagálnia kell az elvándorlásra és a pályaelhagyásra

A közalkalmazottak fizetésemeléséhez elég a költségvetést módosítani, a reálszférában szintén szükséges fizetésemeléshez viszont kormányt kell váltani – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdán a párt idei második kongresszusi előkészítő értekezletén, Budapesten.

A politikus szerint fizetések tekintetében egyre inkább leszakad Magyarország az Európai Uniótól, ráadásul egyre feszítőbbé vállnak a hazai jövedelemkülönbségek. Mint mondta, ilyen jövedelemszerkezetű társadalom nem lehet versenyképes Európában és az alacsony bérek következtében egyre erősödő elvándorlásra és pályaelhagyásra a magyar államnak reagálnia kell – tisztességes munkáért tisztességes fizetést jár – fogalmazott a pártelnök.

Az MSZP elnöke aláhúzta: a magyar emberek zöme nap mint nap szembesül azzal, hogy döntenie kell, a csekket vagy gyermeke étkezését fizeti be. Az MSZP politikájában pedig prioritást kell élveznie a fizetésemelésnek, mert abból következik a jobb élet reménye, a munka értékének megbecsülése és a haladás, melyek együtt fogják elhozni a változást.

Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója szerint a fizetésemelés gazdasági feltételei adottak, Magyarország versenyképességét pont az alacsony bérek akadályozzák; számos gazdasági mutató támasztja alá, hogy az ország nem tud felzárkózni az Európai Unió átlagához, minden apró javulás átmeneti és fenntarthatatlan tényezők következménye.

A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke kifejtette: Magyarországon kevesebb az aktív kereső, mint az Európai Unióban és az eurózónában átlagosan, a munkanélküliségi adatokat 220 ezer közmunkással kozmetikázza a kormány, és egyre süllyedünk a szegénység és a társadalmi kirekesztettség miatt veszélyeztetettek arányának tekintetében (mára csak Lettországot Görögországot, Bulgáriát és Romániát előzzük meg).

A politikus szerint az elmúlt öt évben nehezen megállítható leszakadás vette kezdetét Magyarországon: rossz a kormány jövedelempolitikája, az adórendszer nem támogatja a versenyképességet, menekül a működő tőke, ráadásul nálunk nem gazdasági szereplőként, hanem a kormány szemében kell versenyképessé válni.
Katona Tamás úgy vélekedett, mára a cégek zöme is érzi, fizetésemelésre van szükség, mert alacsony bérekért nem kapnak megfelelő munkaerőt.
 


Kapcsolódó galéria: Fizetésemelés 2015 – az államnak reagálnia kell az elvándorlásra és a pályaelhagyásra

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03