mszp.hu | Belföld | fizetésemelés 2015 OECD oktatá | Oktatás
2015. november 27. 14:38

Fizetésemelés és valódi szemléletváltás kell az oktatásban

Minden nap, amit a Fidesz által megkezdett úton töltünk, merénylet a gyerekek ellen – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes.

Pártunk budapesti elnöke arra figyelmeztetett, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - Organisation for Economic Co-operation and Development) legújabb elemzése lesújtó képet mutat a magyar oktatás helyzetéről. A jelentés rávilágít arra, hogy a Fidesz által erőltetett oktatási lépések tudásválságot okoznak Magyarországon, és az is kiderül belőle, hogy hogy nem lehet egy minisztériumi szobából irányítani az oktatás egészét.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az oktatás helyzete meghatározza Magyarország versenyképességét, termelékenységét, egyszóval a jövőjét. Megoldásként valódi és határozott szemléletváltást sürgetett.

Az első és legfontosabb lépésként azt jelölte meg, hogy nemzetstratégiai ágazattá kell tenni az oktatást, a kormányzás egészét át kell hatnia az oktatás elsődlegességének. Az oktatás nem szolgálhat ideológiai és pártpolitikai érdekeket. Stratégiailag nagyon fontos, hogy a központi tervgazdálkodást és a gyermekek egyformára szabását fel kell váltania a kreatív, gyermekközpontú, tehetséggondozásra épülő oktatási rendszernek.

Kunhalmi Ágnes kijelentette, véget kell vetni annak, hogy a kormányzat tárgyként, robotként kezeli a pedagógusokat, úgy tekintve rájuk, mint akikkel bármit meg lehet csinálni. A Fidesz nap mint nap megalázza őket, ezért sürgősen vissza kell állítani az önbecsülésüket.

A politikus valódi, az élet drágulását követő fizetésemelést követelt, és azt, hogy adják meg nekik a lehetőséget a saját életük megtervezésére, vagyis a szakma újra beleszólhasson az oktatás fontos kérdéseibe.

Ezek azok a lépések, amelyek nélkül lehetetlen kivezető utat találni abból a sötét világból, amely tudásválsághoz vezetett Magyarországon – zárta sajtótájékoztatóját Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok