mszp.hu | Belföld | fizetésemelés 2015 | Egészségügy
2016. január 28. 13:53

Fizetésemelés nélkül nem lesz, aki gyógyítson

Az új államtitkár sem gondolja komolyan, hogy mandátumot és pénzt kéne követelnie a kormánytól – mondta sajtótájékoztatóján Tukacs István.

Pedig országgyűlési képviselőnk szerint ezt kellene tennie mind a 2016-os, mind a 2017-es büdzsé esetében.

A politikus úgy vélekedett: rosszat jelent, hogy a frissen megbízott államtitkár nem állt elő olyan elképzelésekkel, amelyek megoldást jelentenének az egészségügy katasztrofális helyzetére. Rámutatott, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán kommunikációval és homályos átalakítási ötletekkel akarja megoldani a problémát. Ráadásul a kommunikáció sem megy hibátlanul: Tukacs István butaságnak nevezte az államtitkárnak azt a megnyilvánulását, amely szerint az egészségügy szocialista csökevény.

A képviselő nem ért egyet azzal sem, hogy az egészségügyi fizetésemelés azért nem lehetséges, mert az emberek nem fizetnek elég járulékot. Mint mondta, ha a stadionoktól a kommunikációig mindenre van pénz a költségvetésben, csak az egészségügyre nincs, akkor a fizetésemelésnek semmi köze a befizetett járulékok mértékéhez.

Tukacs István szerint az új államtitkár kudarcokról is vallomást tett: a kancellárok kinevezése például azt jelenti, hogy eddig nem tudták megoldani a problémákat. Figyelmeztetett arra, hogy a gondokat a milliós fizetésű kancellárok sem tudják majd enyhíteni.

A politikus reagált a mentőszolgálat bejelentésére, amely szerint el kell felejteni a mentők 15 perces kiérkezési idejét. Mint mondta, a mentőszolgálat megbízott igazgatója is butaságokat beszél szúnyogcsípte és bokaficamos betegekről, akikhez nem is szoktak mentőt hívni.

Élesen bírálta a kormányt azért, mert a katasztrofális helyzetet nem enyhíteni, hanem mentegetni akarja.

Mi osztjuk a beteg aggodalmát, aki attól tart, hogy nem lesz orvos és ápoló, aki gyógyítsa, ezért a 2016-os költségvetéshez Tóbiás József pártelnökkel közös módosító javaslatot adtunk be, amely szerint 310 milliárd forintot kell fizetésemelésre fordítani – jelezte Tukacs István, hozzátéve, hogy először 50 százalékos, majd később 100 százalékra növekvő fizetésemelés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a romlást.

Az MSZP követelései közé tartozik továbbá egy önálló egészségügyi minisztérium fölállítása, mert egy válságos helyzetben lévő ágazat nem lehet kitéve egy hozzá nem értő miniszter és egy mamutméretű minisztérium működésének - fogalmazott.