Fizetésemelést kell adni a dolgozóknak!

Egész évben beszélnünk kellene azokról a rászorulókról, akiknek nemhogy megtakarításuk nincs, de biztos jelenük és reményteli jövőjük sem, azokról, akik otthonokban, idősgondozásban vagy állami gondozásban élnek, és mindazokról, akik nekik próbálnak segíteni, akik értük dolgoznak, és mostanra semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint a rászoruló gondozottak – fogalmazott Tóbiás József, az MSZP elnöke keddi napirend előtti felszólalásában.

Az év végéhez közeledve beszélnünk kell azokról a közalkalmazottakról, akik dolgozói szegénységben élnek ma Magyarországon. Az egész humán-egészségügyi szociális szféra mélyrepülésben van, sőt a teljes szektorhoz képest is elképesztően alacsony fizetések vannak a szociális ellátórendszerben – 2014-ben bruttó 105 413 forint volt az átlagjövedelem, melynek a nettója alig éri el a 70 ezer forintot – szögezte le a politikus.

Tóbiás József kiemelte: elfogadhatatlan, hogy az állam alkalmazottjainak döntő többsége létminimum alatt él.

Ma már minden érdekképviselet, ágazati szakszervezet és gazdasági szereplő a fizetésemelés szükségességéről beszél, mert csak így növelhető az ország versenyképessége, csak így akadályozható meg a további tömeges pályaelhagyás – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Első lépésként a novemberi és a decemberi fizetést kellene biztosítani az állam munkavállalóinak, illetve azonnali 50 százalékos fizetésemelést kell adni a dolgozóknak, vagy újra szakasszisztensek és ápolók mondják fel a szolgálatot – fogalmazott Tóbiás József.

Az MSZP elnöke felszólította a kormányt, üljön le az érintett érdekképviseletekkel, szakszervetekkel, alakítsanak ki hosszú távú stratégiát annak érdekében, hogy a bérrendezés ne teremtsen feszültséget még az ágazatokon belül sem, hiszen elfogadhatatlan, hogy egy ápoló szakasszisztens a szociális ellátórendszerben kevesebbet keres, mint az egészségügyben dolgozó.

Kapcsolódó párttagok