hálapénz
2014. július 11. 15:27

Fizetőssé teszi a Fidesz az egészségügyet

A hálapénz megszüntetése az egészségügy rezsicsökkentése lehetne - mondta Laskovics Diána, az MSZP egészségpolitikusa pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Laskovics Diána felidézte, hogy Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a napokban a hálapénz megszüntetéséről beszélt. A politikus szerint ez egy üdvözlendő törekvés, mert az emberek a legtöbb pénzt a rezsi- és az élelmiszerkiadások után az egészségükre költik, vagyis a hálapénz megszüntetése lehetne az egészségügyi rezsicsökkentés.

Az MSZP kecskeméti alelnöke emlékeztetett arra, hogy Zombor Gábor elismerte, a kormány gondolkodik a rezidensszövetség azon javaslatán, hogy fizetőssé teszik az orvosválasztást, amellyel ki lehetne váltani a hálapénzt. Szerinte ezzel az intézkedéssel nem megszüntetik a hálapénzt, hanem az állam odaáll a boríték és az orvos zsebe közé, így a hálapénz nagy része a Fidesz-kormány zsebébe kerül. Nevetségesnek nevezte, hogy a kormány az állami forrásokból nem akar az egészségügyre költeni, mert sokkal fontosabb számára, hogy "az ürességtől kongó stadionokat" építsék meg.

Laskovics Diána elmondta, a hálapénz a rendszer hibája miatt van, annak megszüntetésével maga az egészségügy még nem lesz működképes.