Focira mindig van pénz – jusson az úszásra is!

A Magyar Úszószövetség és a magyar úszósport körüli események rávilágítottak a magyar sport és sportfinanszírozás jelenlegi helyzetére.

Az úszás magyar sikersportág, mégis azzal szembesülünk, hogy sokszor még a legnagyobb sportolóinknak sem adják meg a felkészülés legalapvetőbb feltételeit – fogalmazott Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján.

Természetesen focira mindig van pénz. Számolatlanul és esztelenül áramlanak a tízmilliárdok a labdarúgásba, a TAO-finanszírozáson és egyéb rendszereken keresztül épülnek az új stadionok, sőt, még Mészáros Lőrinc is talált néhány milliárd forintot, amiből vásárolhatott egy csődben lévő horvátországi csapatot. Szerintünk ez így nagyon nincsen rendben – szögezte le a politikus.

Az MSZP meghatározott TAO-plafont követel. Legyen maximalizálva, hogy egy évben mennyi pénz költhető el a TAO-n keresztül a labdarúgásra, vagyis ne menjen a világ összes pénze a focira – szögezte le Bárány Balázs.

Azt is elvárjuk, hogy átlátható legyen a TAO-pénzek felhasználása. Tudni szeretnénk, hogy melyik szakszövetségen keresztül hány forint ment melyik egyesülethez, és ott mire költötték – tette hozzá.

Az MSZP követelései között szerepel továbbá, hogy az úszás is kaphasson pénzt a TAO jóvoltából. Bárány Balázs szerint ezt 2012-ben a Magyar Úszószövetség akkori főtitkára, Szabó Tünde is támogatta, aki ma a sportért felelős államtitkár, tehát megmutathatja, hogy nem az "üléspont határozza meg az álláspontját", és közösen küzdhet az MSZP-vel azért, amit korábban ő is támogatott.

Jó lenne, ha a Fidesz lassan levenné a mancsát a magyar sportról, és nem a saját hűbéreként kezelné azt. A magyar sport és a magyar sportolók már a Fidesz előtti időkben is népszerűek voltak. A Fideszre már senki nem fog emlékezni, amikor a magyar sportot még mindig szeretni fogjuk.