Fokozódik a helyzet a Fiatal Bolsevikok Szövetségénél

Az MSZP az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordul a Fidelitas által szerdán bejelentett „provokátorfigyelés” ügyében – közölte Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón.

Azt mondta, az ÁVH-s időkre emlékezteti őket a "besúgóhálózat" ötlete.
    
Az MSZP azt kéri Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől, hogy soron kívül vizsgálja ki az adatkezelés mikéntjét, azt, hogy az kimeríti-e a képmással való visszaélés fogalmát, illetve célja-e a gyűlöletkeltés - ismertette Bárány Balázs, jelezve, a hatóság állásfoglalásának nyilvánosságra hozatalát kérik.
    
A szocialista politikus a pártállami diktatúra államvédelmi szervezeteként működő Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egykori Andrássy úti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt kérdezte: hogyan képzeli a Fidesz a besúgóhálózat működését; mik lesznek a jogi következményei annak, ha valakit feljelentenek provokátorként, kirúgják-e az egyetemről; mennyi idő alatt fog elévülni "az a bűncselekmény, hogy valaki baloldali vagy ellenzéki?"
    
Bárány Balázs az újságírók előtt felmutatott egy korábbi demonstrációról készített fényképet, amely egy az Erzsébet hídon vonuló tömeget ábrázol, és azt mondta, a "Fidesz ifjú besúgói" a fénykép segítségével egyesével feljelenthetik a tüntetés résztvevőit.
    
Böröcz László, a Fidelitas hétvégén megválasztott elnöke szerdán sajtótájékoztatón azt közölte, hogy "provokátorfigyelő" csapatot alakítanak, mert "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét. Egyúttal arra kért mindenkit, "aki provokátorokat ismer fel", hogy küldje el nekik a nevüket, képüket. A bejelentésre válaszul ellenzéki pártok, valamint azok ifjúsági szervezetei tiltakozásukat fejezték ki, és a kezdeményezés leállítását követelték.