Földmutyi: adóval a nyerészkedők ellen!

Aki hektáronként 55 ezer forintnál magasabb bérleti díjat kér a földet tőle bérlő termelőtől, az a jövőben fizessen személyi jövedelemadót – ismertette pártunk javaslatát Gőgös Zoltán.

A jelenlegi törvények szerint, ha valaki öt évnél hosszabb időre adja bérbe a földet, nem kell adót fizetnie. Ha az MSZP elnökhelyettesének javaslata megvalósulna, egyszerre akadályozná meg az irreálisan magas bérleti díjakat és a nyerészkedést. Arra is van javaslatunk, hogyan lehet megakadályozni, hogy az állam által bérbe adott földek bérleti díja irreálisan alacsony legyen. Mint mondta, az említett javaslatokat az Országgyűlés elé terjeszti, a Fidesznek pedig csak annyi lesz a dolga, hogy támogassa azokat.

A földárverésekkel kapcsolatban az az MSZP álláspontja, hogy mindenképpen meg kell akadályozni az állami földek eladását, és minden olyan ügyet ki kell vizsgálni, ahol nyerészkedésre utaló jelek vannak. Gőgös Zoltán biztos abban, hogy nem a gazdák szerzik meg az árveréseken a földeket, nekik ugyanis esélyük sincs a pénzemberekkel szemben.

A tegnapelőtt megtartott nyíregyházi árverés egyik résztvevője óvást nyújtott be a helyi kormányhivatalnál az árverésen történt súlyos szabálytalanságok miatt. Az árverés vezetője „nem vette észre”, hogy egy előre bejelentkezett nő helyett egy idegen, egy férfi licitált. Az sem tűnt fel neki, hogy bár a házirend szerint tilos telefonálni, a licitáló mégis ezt tette. Hiába követett el szabálytalanságokat ez a vevő, negyven hektár földet vitt el egy állattartó elől. A vételár irreálisan magas volt, így azt nem is tudták tartani a gazdák. 

A szálak nagyon magasra vezetnek, a helyiek sejtik is, hogy hová, a név remélhetőleg mihamarabb nyilvánosságra kerül. Annak, aki óvni akart a szabálytalanságok miatt, azt mondták, hogy ezt nem teheti meg, mert bár a helyszínen tartózkodott, nem érintettje az ügynek. Amennyiben a kormány nem veszi komolyan a nyíregyházi óvást, és nem semmisíti meg az árverés eredményét, akkor az MSZP feljelentést tesz az ügyben.

Az MSZP elnökhelyettese keményen bírálta a kamara elnökét, amiért az termelőellenes javaslatokat nyújt be, holott a testület feladata éppen a termelők védelme lenne, hiszen ők alkotják a tagságot.

Egy másik témában Gőgös Zoltán kijelentette, hogy az MSZP továbbra is ragaszkodik az áfa-csökkentéshez a tejtermékek, a tojás, a baromfihús, a hal, a zöldség és a gyümölcs, valamint a kenyérfélék esetében. A politikus kijelentette, hogy a szegényebb rétegek számára nem csupán a fizetésemelés fontos, hanem az áfacsökkentés is.