Földmutyik belső ellenőrzése Fidesz módra

Erről Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke és frakciótársa, Harangozó Gábor, a testület ellenőrző albizottságának elnöke beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Harangozó Gábor kiemelte, hogy az NFA ellenőrző bizottsága tavaly október 25-én fogadott el egy olyan jelentést, amelyik megerősíti, hogy a kormány az állami földeket a "fideszes haveroknak játszotta át". Az ellenzéki politikus közölte: a jelentést csak a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának eheti ülésén ismerhették meg. Akik korábban látták az iratot, azok miért nem intézkedtek a vitatott pályázatok felbontásának érdekében? - tette fel a kérdést.

Gőgös Zoltán a jelentést idézte, miszerint a földpályázatok során a teljes pontszám negyven százalékát kitevő szubjektív pontok minden esetben döntően befolyásolták a végeredményt. A nyertesek esetenként fel nem lelhető indokok nélkül kaptak magas pontszámokat, pedig terveik nem voltak kiemelkedőek – folytatta, hozzátéve: a jelentés arra is kitér, hogy a szubjektív módon adható pontok túlzó aránya, valamint az, hogy bizonyos elemek elbírálására nincs egységes eljárásrend, befolyásolhatta a pályázatok végkimenetelét.

Az MSZP szerint a jegyzőkönyv eltussolása a teljes földbérleti pályázati rendszer hitelességét aláásta – jelentette ki a szocialista képviselő.

Közölte, arra szólítják fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert: hétfőig nyilatkozzon arról, kivel szemben és milyen eljárást fog indítani az ügyben. Egyúttal felszólította a tárcavezetőt, hogy függessze fel az új állami földbérleti pályázatokat.