Belföld | kiskertek földtörvény
2014. szeptember 15. 18:15

Földtörvény - Mi lesz a kiskertbérlőkkel?

Több MSZP-s képviselő - köztük Bárándy Gergely, Legény Zsolt, Harangozó Gábor István - terjesztette be azt az önálló képviselői indítványt, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló múlt évi törvényt kívánta módosítani. Ez a javaslat lehetőséget adott volna arra, hogy az egy hektár alatti földterületet földművesnek nem minősülő belföldi személyek is megszerezhessék.

A kiskertek használati jogának további biztosítása érdekében a földforgalmi törvény módosítását célzó önálló képviselői indítvány előterjesztője - Bárándy Gergely - azzal próbálta meggyőzni képviselő társait, hogy szavazzanak a tárgysorozatba vétel mellett: lesznek olyan kerthasználók, akik elveszíthetik jogukat a kiskertek művelésére - több évtized után -, amennyiben nem kerül sor a törvény módosítására.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elutasította az ellenzéki honatyák két önálló képviselői indítványát.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Ipkovich György, Szombathely baloldali polgármesterjelöltje elmondta, több tízezer család eshet el a hobbikertekből származó jövedelemtől, ha nem módosul a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló múlt évi törvény. 

A polgármesterjelölt szerint "lassan igazat kell adni azoknak a pletykáknak, melyek szerint ez nem véletlen", nem mulasztásról van szó, hanem például Szombathely esetében a viszonylag értékes földterületeket bizonyos hírek szerint különböző lobbik sajátos célra kívánják használni.

Végül Ipkovich györgy azt üzente a választóknak, ha a Fideszre szavaznak, akkor a telkük elvesztésére szavaznak.