Fölösleges a népszavazás

Az MSZP nem támogatja a kötelező uniós betelepítési kvótát, ami nincs is napirenden az EU-ban, ezért a szocialisták feleslegesnek is tartják az erről szóló magyarországi referendumot - mondta pártunk parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan értékelése szerint a népszavazás nem szól másról, mint Orbán Viktorról, az a célja, hogy a magyar miniszterelnök erőt gyűjtsön és szembeszegüljön a közös európai megoldásokkal.

Magyarországnak nem kormánya, hanem kampánycsapata van - fogalmazott. Kifejtette: több mint négymilliárd forintot költöttek plakátkampányra, a kvótareferendum is hat-hétmilliárd forintba kerül, ráadásul a kampánnyal félelmet és gyűlöletet szítanak, holott a népszavazás nem oldja meg a menekültválságot.

Miközben a határon a katonák és a rendőrök nem megfelelő körülmények között dolgoznak, a miniszterelnök csak tárgyakban tud gondolkodni, már a harmadik kerítést akarja megépíteni - közölte. Álságosnak tartotta, hogy Orbán Viktor folyamatosan a nemzeti szuverenitás erősítéséről beszél, közben közös európai hadsereg felállítását javasolja, ami a szuverenitás egyik legfontosabb eleme.

Tóth Bertalan kijelentette: az MSZP a közös megoldásokban hisz, a közös határvédelemben, a közös menekültügyi eljárásokban.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a törökországi puccs után, a török belpolitika jelentős megváltozásával felmerül újra annak a kockázata, hogy újabb menekülthullám érkezhet Európába. Erre fel kell készülni - hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus szorgalmazta, hogy a határrendészet önálló főigazgatóságba szervezését a rendőri szervezetrendszeren belül. Közölte, az eszközbeszerzés során lépést kell tartani a technikai fejlődéssel, olyan EU-konform háttérre van szükség a határvédelemben, amely túlmutat a kerítésen.

Tereptárgyakkal nem lehet megvédeni a határt, humánerőforrásra, modern technikára és uniós együttműködésre van szükség - közölte. Kifejtette: a déli határon 30-35 határőrsre van szükség, amely logisztikai bázisa lenne a határvédelmet ellátóknak.

Molnár Zsolt elmondta, a határt a Frontexszel, Németországgal, Ausztriával és más uniós tagállamokkal közösen kell védeni. Ez lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a magyar adófizetők viseljék költségeiket - mutatott rá.

Kezdeményezte a bevándorlási hivatal megerősítését és azt mondta, a letelepedési kötvényt jegyzők ellenőrzése nem megfelelő. A szocialista képviselő szükségesnek tartja az egészségügyi ellátórendszer felkészítését is.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint a kitoloncolás nem működik. 2015 és 2016 között 2017 elrendelt kitoloncolásból 56 volt sikeres - mondta.

Kitért arra, hogy a kormány a menekültválság kirobbanása óta az MSZP több javaslatát megszívlelte. Példaként a rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok a bevándorlási hivatal költségvetésének növelését, a büntető törvénykönyv terrorizmussal kapcsolatos módosítását. Most már a kormány is úgy látja, hogy szükség van közös európai hadseregre, a rendőrség létszámának növelésére - tette hozzá.

Molnár Zsolt szerint a kormány által folytatott pánikkeltést a társadalommal folytatott érdemi párbeszédnek, hiteles tájékoztatásnak kell felváltania.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy más szakértőkkel konkrét cselekvési javaslatot készítenek a probléma megoldására. Szerinte a felkészülésben másfél éves lemaradásban van a kormány és ezt a lemaradást nem kerítés felállításával lehet ledolgozni. Problémának látta, hogy a déli határon áldatlan körülmények dolgoznak a katonák, rendőrök, ezért szükség van fix kommunikációs és logisztikai központokra tíz kilométerenként.

Arra a kérdésre, miért nem volt ott az MSZP a honvédelmi bizottság nap folyamán tartott ülésén, Tóth Bertalan közölte, a testület alelnöke, Harangozó Tamás jelenleg is a határon tájékozódik a valós helyzetről.

Egy másik kérdésre elmondta, csak az érintett megyékben és nem az egész ország területén tartják indokoltnak a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását.