Fölösleges az október másodikai népszavazás

Az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október másodikai magyarországi népszavazás azonban felesleges, annak nem lesz semmilyen jogi következménye - hangsúlyozta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

Mi magunk is úgy gondoljuk, hogy Európa változásra és reformra szorul, de nem abban az irányban, amelyikben a jelenlegi miniszterelnök gondolja, hanem inkább abból a szempontból, hogy sokkal több lehetőséget kapjanak a tagállamok és több lehetőséget kapjanak a megválasztott képviselők - jelentette ki a politikus, aki magas rangú uniós politikusokkal tárgyalt Brüsszelben.

Molnár Gyula kedden érkezett a belga fővárosba, ahol tárgyalt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével, Vytenis Andriukaitis egészségügyi és Corina Cretu regionális politikáért felelős biztossal, valamint Gianni Pittellával, a szociáldemokrata EP-képviselőcsoport vezetőjével és a frakció több más tagjával.

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy nagyon tartalmas, intenzív tárgyalássorozatot folytattak, amelynek a középpontjában az állt, hogy miként gondolkozunk hosszú távon, milyen Európa lesz körülöttünk, és hogyan fogja kezelni a kontinens az elmúlt időszak legnagyobb válságkérdését, a menekültkérdést.

Mint mondta, minden egyes kérdésben azt tapasztalták, hogy vannak valóságos válaszok, vannak elképzelések és vannak megoldási javaslatok.

Végezetül elmondta, hogy a következő hetekben be fogják mutatni, milyen Európában gondolkoznak és azt, hogy milyen kérdéseket fed el a migránsüggyel a kormány.

Az MSZP vasárnap jelentette be, hogy átfogó reformcsomagot állítottak össze az Európai Unió újraegyesítése céljából, amely szerint érdemi változtatásokra, például az intézményrendszer döntési szintjeinek átalakítására, integráltabb működésre, a népképviselet befolyásának növelésére, átfogó humán befektetési tervre és a renitens tagállamokkal szembeni valós szankciókra van szükség.