Források nélkül nincs hatékony oktatás és nincs sikeres jövő

Az oktatás ügye ugyanúgy válságban van, mint reggel a tanácskozás megkezdése előtt, hiszen a kormány egy rendszerszintű problémára folyamatosan felszíni megoldásokat kínál – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A pártelnök kifejtette: a területért felelős miniszter továbbra sem gondolja úgy, hogy távoznia kellene, Czunyiné Bertalan Judit felfelé bukott, és egy olyan államtitkára lett a közoktatás ügyének Palkovics László személyében, aki maga is tevőlegesen részt vett a válság óta eltelt közel nyolc év pénzelvonásában: az általános iskolásokra 85 ezerrel, a középiskolásokra 195 ezerrel, a főiskolai és egyetemi hallgatókra 212 ezer forinttal jut kevesebb éves szinten.

Több pénzre van szükség az oktatás rendszerének javítására és az ott dolgozó emberek megbecsülésére – szögezte le a politikus.

Tóbiás József szerint csökkenteni kell az óraszámokat és a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak és a tanároknak vissza kell kapniuk az autonómiájukat, szabadon kell megválasztaniuk azokat a tankönyveket, amelyek segítségével gyermekeinket tanítják, és fizetésemelésre van szükség.

A kormánynak tudomásul kell vennie, hogy források nélkül nincs hatékony oktatás és nincs sikeres jövő - tette hozzá.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok