Belföld | kampányzáró időközi választás
2011. november 25. 17:03

"Fotelben ülve nem lehet politizálni"

A szocialista politikus, az egykori Moszkva téren tartott kampányzáróján újságíróknak nyilatkozva példaértékűnek nevezte a most véget érő kampányt, hiszen a jövőben megkerülhetetlen lesz az összefogás kérdésének megvitatása a politikai diskurzusban. Lévai Katalin szerint az ellenzéki pártok összefogásával olyan erő jönne létre, amellyel akár már ma le lehetne váltani a Fideszt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az összefogást nem az LMP jelöltjével, hanem a "szocialista érzelmű, liberális, és mérsékelten konzervatív" választókkal képzeli el. Lévai Katalin mindenkit arra kért, vasárnap adja le a szavazatát, mert - mint fogalmazott - "fotelben ülve nem lehet politizálni".

Az első fordulóról szólva azt mondta, a két héttel ezelőtti voksoláson az időközi választásokhoz képest magas volt a részvételi arány és az emberek bizalmat szavaztak számukra, hiszen az MSZP második helye "egyáltalán nem rossz eredmény". Hozzátette: a szocialista pártra szavazók "sárga lapot mutattak" a Fidesznek, és kinyilvánították, nem fogadják el igazságtalanságon alapuló gazdaságpolitikáját, továbbá a szegények kirekesztését, a "közoktatás lerombolását".

A kampányzárón Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arról szólt, szerették volna, ha az időközi választásokra létrejön a "demokratikus pártok együttműködése", a szocialisták és az LMP együttműködése ugyanis egy olyan "politikai innováció" lett volna, amellyel bebizonyíthatták volna: egy "közös ügy" érdekében össze lehet fogni.

Mint hangsúlyozta, az MSZP továbbra is a legerősebb ellenzéki párt, ezért lett volna értelme az összefogásnak. Mesterházy Attila a délelőtti sajtótájékoztatóján közöltekhez hasonlóan arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy válasszon olyan új kormányfőt, aki képes megoldani a jelenlegi gazdasági problémákat.