Független-e Matolcsy György Matolcsy Györgytől?

A Fidesz, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is azt mondja, hogy független, de mi nem így látjuk – hívta fel a figyelmet pártunk frakcióvezető-helyettese, aki szerint a kormányoldali álláspontok alapján egy neurológiai betegséggel, a skizofréniával állnánk szemben, de a frissen kiderült tények alapján ilyesmiről nincs szó.

A kiperelt Matolcsy-iratok feldolgozása során Tóth Bertalan a PADE alapítvánnyal kapcsolatban fedezte fel, hogy Matolcsy György kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetési kérdésekről, egy kuratóriumi tag ellenjegyzésével.

Az alapítvány 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírt és közel négymilliárd forint értékben helyezett el bankbetéteket, a döntést pedig Matolcsy mint az MNB elnöke és a PADE kuratóriumának elnöke hozta meg – mondta Tóth Bertalan, azt a következtetést vonva le, hogy az alapítvány nem független a jegybanktól.

Ez sértheti a monetáris finanszírozás tilalmát, ráadásul az állampapírok egy részét – több milliárd forint értékben – Matolcsy unokatestvérének érdekkörébe tartozó banknál jegyezték. A képviselő rámutatott, hogy eszerint itt is rokoni szálak fedezhetőek fel, és megjegyezte, hogy az egyik ilyen befektetési döntésnél az alapítvány alacsonyabb kamatot kapott az akkori jegybanki alapkamatnál.

A politikus felvetette a kérdést, hogy ebben az esetben ki nyerészkedett, de azonnal meg is válaszolta: Matolcsy unokatestvérének bankja kapta azokat a jutalékokat, amelyek alapján az állampapírokat lejegyezték és a bankbetéteket elhelyezték.

Törvénytelenségek sorozatával állunk szemben, de eddigi kezdeményezéseink ellenére még mindig nem hozták nyilvánosságra a teljes kiperelt adatmennyiséget – mondta Tóth Bertalan, hozzátéve, hogy az említett befektetésekről szóló szerződések kerültek még napvilágra, ahogy a magánszemélyekkel kötött megbízási és támogatási szerződések és a szerződéseken szereplő nevek sem.

Kapcsolódó párttagok