Garanciák kellenek a választási csalások kiszűrésére

Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi eljárási szabályok alapján nem lehet tisztességes választást tartani, a visszaélésekre lehetőséget adó szabályozás megkérdőjelezi a választások legitimitását.

Ám hozzátette, nem állítja, hogy az eljárási szabályok kizárják a Fidesz-kormány leváltását, mert a titkos szavazás továbbra is megteremeti ennek lehetőségét.

Az MSZP nem vitatja el a határon túli magyar állampolgárok választójogát, ellenben botrányosnak tartja a rájuk vonatkozó eljárási szabályokat. Ezért - folytatta a szocialista politikus - sürgetik, hogy a kormány mielőbb teremtsen érdemi garanciákat a választási csalások kiszűrésére, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező szavazók például kapjanak utólagos értesítést levélben a voksuk beérkezéséről.

Emellett az MSZP csak írásos meghatalmazás esetén tenné lehetővé, hogy valaki összegyűjtse és mások helyett dobja be a konzulátusokon, illetve a nagykövetségeken kihelyezett urnába a szavazóborítékot.

A fideszes Gulyás Gergely előzőleg azt mondta, a választási eljárási törvényben rögzített garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét. Molnár Zsolt szerint azonban annak eldöntése, hogy mi számít érdemi visszaélésnek, nem a Fidesz kompetenciája, a csalás pedig minden esetben gyengíti a választás legitimitását.

Gulyás Gergely állítását Molnár Zsolt ahhoz hasonlította, mint ha valaki azt mondaná: egy száztojásos rántotta minőségét nem befolyásolja érdemben, ha egy záptojás is belekerül.

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött meg.