Gázárcsökkentést és fizetésemelést: mert ami jár, az jár!

A Fidesz lassan egy éve átveri a magyar gázfogyasztókat, hiszen a gáz ára a nemzetközi piacon az elmúlt évben 35-40 százalékkal csökkent – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes.

A politikus elmondta, hogy az elmúlt egy év során az orosz gáz köbmétere is 360 dollárról 245 dollárra esett, és október elsején még 5 százalékkal csökkenni fog. Hozzátette, hogy az energiahordozók árcsökkenésének tényét már a kormány sem cáfolja: Szijjártó Péter, Németh Lászlóné és Seszták Miklós is elismerte.

Az áresésből megtakarított pénz azonban nem jut el a magyar fogyasztókhoz, pedig létezését Németh Lászlóné is elismerte egy háttérbeszélgetésen. Az összeg ma már akár a százmilliárdos nagyságrendet is elérheti – jelezte Tóth, hozzátéve, hogy többféle magyarázatot is hallunk arra, hogy miért nem jut el a fogyasztókhoz az árcsökkenés.
Láthatjuk, hogy a cégvezetők fizetését is megemelik, láthatjuk, hogy a nemzeti közműszolgáltató veszteségeit akarják ebből fedezni. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ennek a pénznek ott a helye a magyar gázfogyasztóknál, távhőfogyasztóknál és az elektromos áramot fogyasztóknál – mondta.

A frakcióvezető-helyettes jelezte: az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be, hogy október elsejétől csökkenjen a gáz ára átlagfogyasztásig 20 százalékkal, a távhő és az elektromos áram 10 százalékkal. Azért csak átlagfogyasztásig, hogy a nagyfogyasztóknak ne legyen kevesebb, mert uszodákat és szaunát ne legyen olcsóbb fenntartani. Ez a kedvezmény legyen a magyar átlagembereké – húzta alá.

A vezető elemzők szerint az áresés tartós, a kőolaj árában még nagyobb csökkenés is várható, ezért a javaslat elfogadásra érdemes. Törvényt sem kell feltétlenül hozni hozzá, hiszen ehhez egy miniszteri rendelet is elég lenne. Ezért a Magyar Szocialista Párt követeli, hogy október elsejétől csökkenjen a fogyasztási díj, hiszen a pénz megvan rá.

Mivel a fedezet a fizetésemelésre is megvan, követeljük azt is, de emellett az emberek költségeinek a csökkentését is. Ennek is megvan a fedezete, és ami jár, az jár: a pénz megvan, el kell juttatni a magyar fogyasztókhoz – mondta Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok