Belföld, Gazdaság | hitel IMF
2012. szeptember 28. 14:31

Gazdaságpolitikából nincs szóbeli

Tukacs István azt mondta: a kormányfő hazudott, a 2008-as hitelből ugyanis nem tőkésítettek fel bankokat. Ezzel szemben három bank kapott hitelt, közülük kettő - az OTP és az FHB - hamar visszafizette a pénzt, csak az állami Magyar Fejlesztési Bank tartozik - hangsúlyozta, megjegyezve: ebből adódóan nincs szó arról, hogy a szocialista kormány a bankok pénzhez juttatása miatt kényszerült volna költségvetési kiigazító intézkedésekre.

Orbán Viktort vagy félrevezették, vagy tudatosan állít valótlanságot - mondta az MSZP-s politikus, aki ismét arra szólította fel a kormányfőt, hogy ne hivatkozzon "a nem létező IMF-követeléslistára". Ezzel arra utalt, hogy a miniszterelnök a rádióinterjúban azt mondta, a mostani tárgyalásokon is felvetődött a pénzügyi intézményrendszer stabilitása, amit úgy értelmezett, hogy "pénzt kéne adni a bankoknak", ez azonban ellentétes a kormány közteherviselést célzó politikájával.

Tukacs István emellett arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a 2013-as költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat tarthatatlan, mert valótlan növekedési, inflációs és árfolyambecsléseken alapszik, továbbá a munkahelyvédelmi akcióterv fedezete is hiányzik belőle, így egy nagyjából 500 milliárdos lyuk van a büdzsében.

Véleménye szerint a kormány nem tudta felgyorsítani az európai uniós támogatási források felhasználását sem, noha sorra hangzanak el az erre vonatkozó ígéretek.