Belföld | nav-botrány Kecskemét
2014. november 28. 14:11

Gőgös Zoltán a korrupt vezetők leváltására szólította föl Orbán Viktort

Orbán Viktornak el kell távolítania azokat a vezetőit, akik az elmúlt időszak korrupciós ügyeibe, így a NAV-botrányba belekeveredtek - jelentette ki pénteken az MSZP elnökhelyettese a párt helyi önkormányzati képviselőjével tartott sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

Gőgös Zoltán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság előtt arról beszélt: az adóhatóság a "rendszerszerű korrupció jelképe lett". A szervezet elnökhelyettese éppen pénteken távozott, bár úgy tudják, ő éppen nem érintett a kitiltási ügyben - tette hozzá.

A mostani rendszer Magyarországon "halálra van ítélve" vélekedett a politikus. Hozzátette, lehet azzal játszani, hogy évekig parkoltatják bizonyos ügyek felderítését, nyilvánosságra hozatalát, de ezt sem a magyar közvélemény, sem az unió "nem fogja tűrni". "El kell takarítani" a kormány közeléből azt a korrupt vezetői garnitúrát, mely ezt a rendszert működteti - hangsúlyozta a szocialista politikus.     

Arról is beszélt, hogy a hatalom látja, bajban van, az utóbbi idők demonstrációi és az "elsöprő újpesti szocialista győzelem is azt mutatják: a rendszer nagyon komolyan repedezik", ezért most menteni próbálják saját embereiket.     Gőgös Zoltán úgy vélekedett, hogy  amikor a hatalom akarja, nagyon gyorsan tud vizsgálatokat lefolytatni, ám ahol nem áll ez érdekében - mint Kecskeméten, vagy éppen az abdai áfacsalás ügyben -, ott évekig nem történik előrelépés.

A másik eszköz, amikor a törvénykezéssel próbának baráti cégeket "helyzetbe hozni" - mondta Gőgös Zoltán. Szerinte a kereskedelmi törvényből például ordít, hogy olyan szabályozást alkottak, melyben a konkurenciával szemben a CBA-t nem érinti a különadó és "nagyjából mentesül a hatósági ellenőrzések alól".

Az MSZP elnökhelyettese arról is beszélt, hogy a kormány újabb pénzforrások után nézve egy tollvonással megszűntette az uniós pályázati rendszerben résztvevők - a szocialista kormányok idején szigorú rendszerben működő - összeférhetetlenségi szabályait. "Vérlázító és megengedhetetlen" példaként említette: így fordulhat elő, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akár a saját cégére kiírt pályázatot is jogosulttá válik aláírni tulajdonosként és döntéshozóként. 

Király József, a párt helyi önkormányzati képviselője a tájékoztatón felidézte: három éve tett feljelentést az MSZP Demokrácia Központja a kecskeméti KSE Kft. ellen, több százmillió forintos fiktív számlázás gyanúja miatt. A nyomozás elindult, ám úgy érzik, aránytalanul hosszúra nyúlik "a tavaszi országgyűlési választások fideszes reklámarca: Zuschlag János" ügyének felderítéséhez képest.demokráciákról Európában - 2014. november 28.