Belföld | a gondolkodás iskolája
2014. szeptember 11. 12:43

Gondolkodás iskolája - tanévnyitó

Az oktatásban nem a "sablonoktatás" a jó, hanem a szabad gondolkodásra és vitára nevelés - ezzel a gondolattal nyitotta meg az általa kezdeményezett gondolkodás iskolájának tanévét csütörtökön Hiller István, aki "junckeri próbatételnek" tartja, hogy Navracsics Tibor az oktatást is magába foglaló biztosi területet kaphatja az Európai Bizottságban.

Az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a gondolkodásiskolaja.hu oldalon először matematikából, informatikából és történelemből indulnak el az órák nyolcadikosoknak június végig.

A múlt héten bejelentett kezdeményezésről közölte, hogy minden héten csütörtökön délben kerülnek fel a honlapra az új órák, mindegyik tantárgyhoz tartozik üzenőfal. Kitért arra, hogy a tantárgyak és az évfolyamok száma is bővülhet még a tanév során.

Hiller István azt mondta, az a céljuk, hogy ennek a párhuzamos tanévnek a keretében bizonyítsák, hogy másképp is lehet, a gondolkodás fejlesztése ugyanis az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy a diákok felnőttként szabadon és felelősen tudjanak dönteni, eligazodni a világban. A "sablonoktatás" butít, mert minden gyermek különbözően gondolkodik - tette hozzá.

Beszélt arról is: a kezdeményezésnek az a politikai üzenete, hogy a kritika szükséges, de nem elég. "Kizárólag tagadó mondatokkal nem jutunk semmire, állító mondatok kellenek, kezdeményezések, választási lehetőségek, alternatívát kell nyújtani" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, Navracsics Tibor külügyminiszternek azért lesz nehéz dolga, mert az EU-ban mindenütt egy irányba mennek a dolgok az oktatás területén, kivéve Magyarországot, ahol teljesen ellentétes az irány, "kész katasztrófa". Szerinte az EU ezzel a portfólióval meg akarja győzni a helyes irányról a magyar kormány legalább egy képviselőjét.

Mint mondta, fontos területnek tartja az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó portfoliót, lévén, hogy a fél életét ebben töltötte el.